2018. március 16., péntek

Mennyi az annyi? Avagy egy hastáncverseny költségei 01.

Verseny költségvetési segédanyag hastáncosoknak 

Te tudod, hogy mennyibe kerül egy hastáncversenyen való részvétel? 

Nézd át velem, hogy ne a költségektől fogj majd padlót tánc közben. 


És megint nyakig benne vagyunk a hastánc-versenyszezonban.
Ha hastáncolsz, akkor talán te is életed első versenyére készülsz. 
De lehet, hogy már évek óta nem "csak úgy" hastáncolGATsz és „riszamiszázol” a magad örömére, hanem nagyon is komolyan és aktívan versenyzel is.

Amíg kezdő hastáncos vagy, lehet, hogy fel sem merül benned, hogy egyszer színpadra lépsz, hogy bemutasd a tudásodat… És az, hogy esetleg meg is méresd magad egy rangos, nemzetközi hastáncversenyen… Na, az meg aztán még a legvadabb álmaidban sem fordul elő. 
De ahogy telnek a hónapok, évek, látod a csoporttársaid örömét, hallgatod a versenybeszámolóikat, benned is felmerül a gondolat, hogy nem is lehet olyan rossz ez dolog... Mi lenne, ha én is kipróbálnám?...

És itt jön a bibi – egy teljesen új szintre kell lépned a valamit valamiért jegyében. Minden téren. A ráfordított időd, energiád jóval több lesz, és biztos lehetsz benne, hogy a pénztárcádban is jóval mélyebbre kell nyúlnod ezentúl.

Lehet, hogy eddig remekül elvegetálgattál a házi gyártmányú ruhákkal, a kínai boltokban kapható kiegészítőkkel, a Jófogásról vagy más online piacterekről rendelt jelmezekkel. Heti egy órában örömmel találkoztál egy jó kis csajoskodásra, laza lötyögésre és gyengéd testátmozgatásra a barátnőkkel, az oktatóddal. 
Sőt, az is lehet, hogy gyakorlatilag csak otthon táncolgattál, online tananyagokat vagy ingyenes videós anyagokat nézegetve, mindenféle kontroll és visszajelzés nélkül.
Jó, persze a barátnőid vagy a párod már így is teljesen tökéletesnek látták a hastánctudásodat és ezzel nincs is semmi gond, amíg nem ezzel a tudással szeretnél kiállni a kötekedő zsűritagok és szigorú bírák elé egy hastáncversenyen.

Otthonra és gyakorlásra jó, de hastánc versenyre már nem ebben mész, ugye? 

Otthonra és gyakorlásra jó, de hastánc versenyre már nem ebben mész, ugye?


Akkor jön a feketeleves, amikor megszületik benned az elhatározás, hogy versenyezni fogsz és ezt komolyan is veszed.
(Persze dönthetsz úgy is, hogy versenyezni fogsz, de nem veszed komolyan, mert csak a poén kedvéért mész, de akkor ez a cikk most nem neked szól.)

Szóval elkezdesz komolyan készülni és szembesülsz azokkal a költségekkel, amikkel igazából nem szerettél volna. De mivel tudatos vagy és szeretsz alaposan felkészülni arra, amit csinálsz, a hastáncversenyre való felkészülési folyamatodat is rettenetesen komolyan veszed és megtervezed.

És itt van az én egyik hozzájárulásom a te sikeres felkészülésedhez: egy olyan ingyenes segédanyag, aminek a segítségével megtervezheted és átláthatod azokat a költségeidet, amik felmerülnek a hastáncversenyre való felkészülésed során. 
Egy olyan hiánypótló segédanyag, amit eddig még senki nem foglalt össze. Pedig – nézd meg és győződj meg róla saját szemeddel – mennyire egyszerű. 

A megfelelő helyekre beírhatod a tervezett költségeidet, majd utólag átnézve beírhatod a tényleges költségeidet is, hogy a továbbiakban még könnyebben menjen a pénzügyi tervezés is. 
Ez a tervezés lesz a kulcsa mindennek, ha nem akarod az utolsó pillanatban anyagi okok miatt lemondani a versenyt és esetleg akár a rád számító csoporttársaidat is cserbenhagyni.

Töltsd le bátran, nyomtasd ki akár fekete-fehérben is, a lényeg úgyis maga a táblázat. Utána azonban NE FELEJTS EL tovább olvasni és gondolkozzunk együtt! A következő részekben megnézünk majd egy szűk, egy közepes és egy nagyon bő pénztárcára szabott költségvetést is. Ha pedig a táblázat alapján te is elkészíted a saját költségvetésedet, ne felejtsd el megosztani velem és a társaiddal is. 


Ez a Mahasti által készített, ingyenesen letölthető és kinyomtatható táblázat 
segít neked a tervezésben, ha hastáncversenyre készülsz. 
Semmi excell, semmi bonyolult számítás - teljesen táncosbarát! 
Úgy, ahogy nekem is jó lett volna korábban...

Ez az ingyenesen letölthető és kinyomtatható táblázat segít neked a tervezésben: minden egyes tétel mellé beírhatod, hogy mit meddig kell kifizetned/befizetned, mennyi a tervezett költség. A tanulságok levonásában, az összegzésben, elszámolásban és a következő versenyzési tervezésben pedig segít, ha végül a tényleges költségeket is beírod a tervezettek mellé utólag.
Semmi excell, semmi bonyolult számítás - teljesen táncosbarát! Úgy, ahogy nekem is jó lett volna korábban...




Hogy is néz ki egy hastáncversenyre készülés és költségvetési tervezés sorrendje? 

Elsőként átnézed a versenyszezon kínálta lehetőségeket és az oktatóddal kiválasztjátok, hogy melyik versenyeken indulj el (szólóban vagy csoportban) és milyen kategóriákban táncolj.

Itt a versenykiírások alapján már tudod is az első fix költségedet: a nevezési díjakat. Ezt máris beírhatod a táblázatba.

A tervezés következő lépése: milyen órákra járj el a felkészülés jegyében? Maradhatsz a csoportos órákon, de valószínű, hogy nem is egy, hanem rengeteg magánórára lesz szükséged a csoportos hastáncórákon kívül is. Akár a saját oktatóddal, akár egy másik stílust és stílusban oktató hastáncoktatóval is. Ha tudásodat csiszolnád, akkor valószínűleg más táncórákat is látogatni fogsz (elsősorban balettot, de akár jazztánc, modern tánc órák is sokat segíthetnek a testtudatod és a tánctechnikád fejlesztésében).

Ha otthon is szorgalmasan gyakorolsz emellett, akkor sokat lefaraghatsz a költségeidből. Ha nem elég az otthoni helyed a gyakorláshoz, vagy nincs tükröd otthon, akkor az is egyfajta költségcsökkentés, ha az önálló próbáidhoz bérelsz alkalmanként próbatermet. (Ez itt a reklám helye: napközben szinte mindig akad szabad időpont a Szívvel-Lélekkel Stúdióban is. Gyere bátran! Mi szívvel-lélekkel támogatjuk a versenyzést is!)

Ha eddig eljutsz, akkor már rengeteg időt és energiát fektettél bele a saját képzésedbe, ami mindenképpen meghozza a gyümölcsét. 



Na de mire lesz még szükséged ahhoz, hogy tényleg sikeresen készülj? Mennyi pénzt kell még befektetned ahhoz, hogy jól szerepelj a hastáncversenyeken?

Már jó előre kitaláltad, hogy milyen koreográfiákkal indulsz a versenyen, így elkezdheted tervezni az ehhez illő kosztümöket is.
Ha varrónői vénával rendelkezel és értesz az aktuális hastáncruha trendekhez is, akkor csak az anyagokat és díszeket kell beszerezned és már készítheted is magadnak az új fellépő kosztümjeidet.
Ha már haladó vagy profi vagy, akkor nyilván már nem házi készítésű „otthonkában” állsz ki a színpadra, hanem dizájner ruhában, mert ez az elvárás. Te is a legmagasabb szintet várod el magadtól, és persze a zsűri is.
Igazán jó szívvel tudom ajánlani a magyar tervezőket, mert vagy ők maguk diktálják a divatot, vagy teljesen tisztában vannak az aktuális trendekkel. Indulj ki az ő oldalaikból, ha ragaszkodsz a színvonalhoz:

És persze még sokan mások. (A cikk nem szponzorált, ez teljesen szubjektív válogatás.)
A környező országokban is remek dizájnerek vannak, de mi azért a magyar készítőket támogatjuk, ugye? Főleg, ha ennyire világszínvonalú az, amit csinálnak. :-) 

Az anyagiak terén a határ a csillagos ég.
Így itt is fontos a tudatos döntés: mi az, amit szeretnél és mit vagy hajlandó megtenni ezért.

- Lehet, hogy korlátozottak a lehetőségeid, de lesz@rod, mert nyerni akarsz és a maximumot vagy csak hajlandó elfogadni, így bármennyit hajlandó vagy rááldozni – ha kell, akkor nem eszel, kölcsönkérsz, hitelt veszel fel, de akkor is megcsinálod, amit kitaláltál. (Nem fogod megbánni, ez tapasztalat.)
- Lehet, hogy annyira szuperül állsz anyagilag, hogy nem gond akár a sokadik designer ruha beszerzése sem… Hurrá! Akkor egyébként lehet, hogy ez a cikk nem is neked szól, hiszen ha úgyis lazán kifizetsz bármit, akkor felesleges időt pazarolnod a költségvetésed megtervezésére. Persze ártani nem árt.
- Lehet, hogy kiváló táncos vagy, viszont rosszul állsz anyagilag, és emiatt nagyon is fontos a tudatos tervezés. Sőt, akár már annyira tudatosan készülsz erre, hogy minden hónapban félreteszel egy kicsit a versenyzésedre. Ehhez csak gratulálni tudok, ez ám az előrelátás! Ezzel az elhatározással és hozzáállással biztosan nagy sikereket fogsz elérni bármilyen versenyen!

Ha inkább magad varrnál, mert tudsz és szeretsz is varrni, vagy nincs pénzed rá vagy egyszerűen sajnálod a pénzt egy vadonatúj ruhára, akkor ismét csak szuper hír az, hogy rengeteg segítséget találsz hozzá a neten mind a varráshoz, mind a díszítéshez. Pl. itt is: naimasbellydancblog.blogspot.com




Természetesen az "új ruha" alatt az új, hozzávaló ékszerek is értendőek, mert ezek nélkül nem az igazi. Természetesen itt van választásod: beszerezhetsz teljesen új, designer ékszerkollekciót, de megoldhatod úgyis, hogy a csoporttársaidtól, oktatóidtól kérsz kölcsön először megfelelő ékszereket. Ennyi nő között biztosan akad olyan, akinek pont van a számodra éppen legmegfelelőbb ékszere is. 
ha egyedi ékszert vásárolnál inkább, akkor is először a magyar tervezőket ajánlom, akik maguk is tisztában vannak a hastáncos trendekkel: 

Mithrillion Műhely www.facebook.com/Mithrillion


Gondold át azt is, hogy az új táncokhoz kell e beszerezni új tánceszközöket is? Vagy a régi tánc régi eszközeit nem lenne e időszerű lecserélni a versenyre? Mert akkor ezeket is időben el kell kezdeni beszerezni, hogy ne egyszerre zúduljon a nyakadba a rengeteg kiadás.
Ezzel a témával kezdjük a cikk következő részét! 




*********************
Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
www.facebook.com/mahasti10
www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
www.youtube.com/user/Mahasti10
www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com
www.mahasti.hu 
Szívvel-Lélekkel Stúdió, 
Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2.

2018. március 29. 16:45-17:45 Új kezdő/Újrakezdő kurzus Lizával https://www.facebook.com/events/204217546993964/
2018. április 7. szombat 13-16-ig "Naughty Girl"- fúziós workshop Mahastival https://www.facebook.com/events/175297269766965/
2018. április 22. "Tavasz" - fúziós workshop Rembeczki Eszterrel https://www.facebook.com/events/1896737493971755/ 
2018. május 6. vasárnap 10-13-ig "Tűz és szél" - szláv cigánytánc - hastánc fúziós workshop Mahastival és Rembeczki Eszterrrel https://www.facebook.com/events/195526007710006/
2018. május 26. Nő-ikonok, orientális táncszínház https://www.facebook.com/events/1836088680037662/ 
2018. június 23. szombat. Mahasti Hastáncgála https://www.facebook.com/events/2085799791437333/
2018. augusztus 9-12. Mahasti Hastánctábor, Erőmerítő Jógatábor Pilisszentlászlón https://www.facebook.com/events/497173043967822/
2019. február 24. vasárnap XIII. Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncverseny 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése