2024. július 3., szerda

Hastáncoktatói Mentorprogram - Ballagás 01. Búcsúbeszéd 2024

 Rendkívül sok minden történt a ballagás alatt, előtt, után. rengeteg érzelem, megélés. Mély nyomokat hagyott bennem - nem csak a ballagás, de az utolsó évfolyammal közösen töltött időszak is. 

Hozok beszámolókat, sajátokat és másokét is. Köszönetet, hálát, örömet, kulisszatitkokat.... 

Elsőként a ballagók búcsúbeszédét, amit Mitnyek Enikő mondott el az évfolyam nevében. 


Hastáncoktatói Mentorprogram 2024 Ballagás 


Kedves Oktatók, akikkel az elmúlt 2 év során lehetőségünk volt találkozni, 
 

 A
 múlt hétvégi, utolsó vizsgánk óta már mindannyiunkban megérhetett a felismerés, hogy ennek bizony most vége van, és hogy megcsináltuk, ez már megvan.
 2 év hosszú idő,
ami alatt számtalan változás történt nem csak a magánéletünkben, de ennek a tanfolyamnak is hála, a táncos életünkben és a személyiségi fejlődésünkben egyaránt.
 

 
Ezen az úton mi is elkísértük egymást, ott voltunk egymásnak. Hallgattunk, vagy épp sokat beszéltünk, néha kicsit sírtunk is, hol együtt, hol felváltva.  
 Vagy épp nagyokat nevettünk,
olyan sirályosan” - persze ezt csak mi érthetjük.  :D 
 
Vidámkodtunk, táncoltunk, élveztük ahogy áradnak az energiák, ahogy elragad minket a flow.
 Együtt örültünk az elért sikereknek, a versenyeredményeknek, vagy mikor valamelyikünk tanítani kezdett.

 

 
Mikor elkezdtük ezt a képzést, tudtuk, hogy széleskörű ismeretekre fogunk szert tenni.
 Arra viszont talán nem is számítottunk, hogy mennyi új tapasztalat és ismeretség, mennyi inspiráció és fejlődési lehetőség vár ránk, milyen új utak nyílnak majd meg előttünk.

 

 
Végig nagyszerű oktatóktól tanulhattunk, mondhatni, minden témában a legjobbaktól.
 Biztosan mindannyiunknak megvannak a saját, nagyon emlékezetes napjai és pillanatai.

 

 
Hálásak vagyunk a tanároknak, trénereknek, mestereknek és művészeknek az átadott tudásért. Akik technikai tanácsokkal, új inspirációkkal, élettapasztalatukkal is segítettek minket egyénenként, személyre szabottan, és csoportként is, összehangoltan. Ahogy mi is szeretnénk majd a tanítványainkat segíteni.
 Feléjük való tiszteletünket kifejezve, szeretném őket egyenként is megemlíteni, ezzel is felidézve a velük töltött alkalmak élményeit,
valamint hogy a jelenlévő, nem (vagy még nem) mentorprogramos hastácosok, családtagjaink, barátaink is egy kis betekintést nyerhessenek abba, amit az elmúlt 2 év során kaptunk.

Akik önismereti tudásunkat mélyítették:
 

 
GELLÉRT LÍVIA
 
Maga is hastáncos, Pszichológia és Táncpedagógia hastánc oktatóknak témában oktatott minket. Hiánypótló nap volt Líviával, ahol olyan tanításokat hallhattunk, amit akár a mindennapi életünkben is azonnal tudunk alkalmazni.
 
Támpontokat adott abban, hogy hogyan tudunk jól viszonyulni a tanítványainkhoz. Mit kezdjünk a nehézségekkel, a hozzánk fordulók nehézségeivel, elakadásaival. Hogyan segíthetünk, hogyan és mivel támogathatjuk a tanítványokat.
 
Mit tegyünk konfliktushelyzetben.
 
Fontos tanítást kaptunk tőle, számtalan tudományos és gyakorlati példával, sok „aha-élménnyel” 😊 
 

 
TILLES MÁRIA RÉKA 
 
Tilles Mária Réka táncpedagógus és mozgásterapeuta oktatása hiánypótló volt a képzésen. Köszönjük ezt az értékes tudást, amiből általa mi is részesülhettünk és hogy saját önismeretünket is mélyíthettük. 
 

 
PRAKASH       Mahasti mestere, aki az Enneagram segítségével mélyítette önismeretünket és Kundalini jógagyakorlatokkal támogatta testi és lelki egészségünket.

SÜTŐ MARCSI
 
Sütő Marcsi jógaoktató, tréner és összefoglaló néven varázslónő, aki tréneri képzést is tartott nekünk azzal kapcsolatban, hogyan válhatunk jó vezetőkké. Az oktatási repertoárjából persze ez csak egy kisebb szelet volt.
 
Hát igen … a „Marcsis napok” mindig elég emlékezetesre sikerültek, mert volt ugyan iránymutató témánk, amit a jelen pillanat bármikor felülírhatott. 😊 Hisz sok esetben csak menet közben derült ki, hogy aktuálisan, valójában mire is van szükségünk.
 
Marcsi rugalmasan igazította a tematikát ezekhez és olyan eszközöket hozott, amikkel a lelki jólétünket támogatta.
 
Ha arra volt szükség, meghallgatott … vagy éppen iránymutatást adott vagy éppen fejfájást csillapított … illóolajokkal frissített és stresszt oldott ... relaxációt vezetett … tibeti hangtálkezelésből nyújtott ízelítőt.
 
Marcsi, köszönjük a gondoskodásodat, az odaadó munkádat, a figyelmedet, a támogatásodat. 

BÍRÓ TÜNDE
 
Csak hogy kicsit még a varázslónőknél maradjunk: említsük meg a „Bíró Tündés” napokat is 😊 Tünde vállalkozói ismeretekből is oktatott, a száraz tudnivalók mellett hasznos tanácsokkal és aktualitásokkal támogatva minket.
 
A női tréningje pedig az egyik legemlékezetesebb napunk lett.
 
Tünde - amellett hogy természetgyógyászati, Bach virágterápiás és gyógynövény ismereti tudásával is elkápráztatott és sok hasznos tippet adott- bizony bedobott minket az önismeret mélyvizébe. 😊 
 
Éles meglátások és a „Tündés elszólások” jellemezték a napot, hogy akár egyetlen mondatával le tudott zárni bennünk lévő régi traumákat, nehézségeket.
 
Felrázott, a saját élettapasztalatával és útjával inspirált, tanított minket. Lélekemelő volt a nőiség megéléséről és életszakaszairól tanulni, és közösen rajzolni, alkotni.
 

Jöjjenek most a csodálatos táncosok és művészek:  

WITTMANN DALMA  
 
Hastáncoktató, a Hastáncoktatói Mentorprogram korábbi hallgatója.
 
Kedves és üde személyiségével a hastánc stílusainak ismereteiben mélyítette elméleti tudásunkat.  Precíz és izgalmas előadása és a hastánc iránti elkötelezettsége, segítőkész hozzáállása és a sok-sok hozott példa által nagyon hasznos tudást adott át.
 
Eszközhasználati napunkon a legyezőfátyol használatáról kaphattunk gyakorlati tanácsokat és egy szuper koreográfiát is megtanultunk.
 
Sok-sok inspirációt adott. A részletekbe menő oktatása biztonságot adott, és szerencsére mindig elő tudjuk venni az itt tanultakat.
 

PÁPAI ERZSÉBET SELENA
 
Selenával részletekre kiterjedő, tömény, de nagyon érdekes tudást kaptunk rendezvényszervezés és rendezvénymarketing témában. Nagyon precíz anyagot hozott, csekklistát, hogy egy ilyen komplex feladat esetében semmi ne maradjon ki, és sok tanáccsal látott el minket, hogy mikor mihez lehet nyúlni, hol lehet keresni. 
 
Melaya oktatási napja izgalmas és flow élmény volt.  


 

WOLLNER MÁRTA / SHABA
 
Sába, aki Magyarországon az egyik, ha nem A legszéleskörűbb tudással rendelkezik az arab világról és az egyiptomi hastáncról, történelemről, és aki könyvet is írt belőle.
 
Nagyon izgalmas előadást hallhattunk tőle az arab történelemről, szokásokról, a nők helyzetéről, a hastánc alakulásáról, a táncosok helyzetéről, szerepeiről.
 
Természetesen a gyakorlat sem maradt el; finom, apró, nőies mozdulatokkal tanultunk meg egy csodás koreográfiát. 

REMBECZKI ESZTER 
 
Fantasztikusan kreatív és inspiráló oktató és művész Eszti, aki a Jazz orientál, és az Orientális táncszínház világába repített minket.
 
Számtalan ötlet és eszköz, amit tőle kaptunk, és melyekből a későbbiekben meríthetünk.

NÉMETH KRISZTINA / AMIRA
 
Egy hozzá igencsak közelálló, a hastánc és a spiritualitás kapcsolatának témájával érkezett hozzánk, és a tánc eszközeivel jelenítettük meg az egyes Istennőket, majd a bennünk lévő Istennőket is felfedeztük.  
 
Sokat foglalkoztunk a mitológiával, és a személyiségjegyeinkkel is, ami nagyon izgalmas volt mind történeti, mind a személyes megélés szempontjából.
 
Amira persze, nem tudott kibújni a bőréből 😊 és a fő téma mellett számos hasznos technikai tanácsot, mozdulatokat fejlesztő gyakorlatokat is megosztott velünk, hiánypótló nap volt, köszönjük!
 

 
KOMÁROMI JUDIT / NESE:
 
Nese hihetetlen nagy tudással rendelkezik Törökországról, a törökökről, a szokásaikról, hagyományokról és persze a török hastáncról. Érdekes és izgalmas történetekkel színesítette az elméleti anyagokat, és a gyakorlati órán is sok technikát adott át és inspirált.
 Ahogy a történetei, úgy
Nese elképesztően laza és vagány személyisége is magával ragadott minket és garantált volt a jó hangulat.  
  

MÉSZÁROS MARCSI
 
A Fitness Orientál keretein belül tölthettünk együtt Marcsival egy nagyon vidám és izzasztó napot.
 Marcsitól - hozzá hűen - egy rendkívül precízen kidolgozott ismeretanyagot is kaphattunk az izmok anatómiájáról, majd az edzés végén a nyújtás fontosságáról és számos nyújtás technikáról.

 A gyakorlati órán pedig megtanította, hogy a
fitness hogyan és milyen tematikák alapján kombinálható a hastáncmozdulatokkal, hogy alakítható edzéssé, amiből - ahogy az várható is volt -  bulihangulat kerekedett.
 Nagy élmény volt ezt is megtapasztalni és Marcsi jólelkű, vidám és segítőkész személyiségét is megismerni. 

 

 
TÓTH-CZIRJÁK ALIZ / LISA
 
Lisa egy nagyon cuki témát hozott nekünk, a kismama hastáncot.  
 
Rámutatott, hogy bizony akkor sem kell felhagynunk szenvedélyünkkel, ha időközben a pocak már kerekedik.
 
Fontos és hasznos témákat és gyakorlatokat érintettünk, hisz ebben az állapotban tisztában kell lennünk azzal, hogy mit szabad és meddig mehetünk.
 
Emellett Lisa békés, mosolygós és sugárzó attitűdjére, támogató hozzáállására és hasznos tanácsaira a vizsgáink során is számíthattunk. Köszönjük Lisa!  
 

 


 
VIRÁG DÓRA / Saker
 
Az egyik, ha nem A legcukibb workshopot köszönhetjük Virág Dórinak, Sakernek, aki a gyermekhastánc oktatásába adott betekintést, nagyon precíz elméleti anyagot, sok-sok gyakorlati tanácsot.
 
Még gyermektelenként is el lehetett olvadni a témától, annyira magas volt a cukiságfaktor.  
 
Nagyon hasznos volt megtanulni, hogyan kezeljük a gyermekeket, különböző korosztályonként. Hogyan keltsük fel és tartsuk fenn az érdeklődésüket.
 
Dóri a témában nagy tapasztalattal rendelkezik; elbűvölő és békés személyisége, jóindulata, segítőkészsége, érzékenysége és türelme kimagasló - és persze, mondani sem kell, a kicsik is imádják.
 

 
SCHäFER KATALIN
 
Schäfer Kata, a magyar táncvilág egyik ikonikus alakja, egy rendkívül sokoldalú művész, ruhatervező és koreográfus, akivel a ruhakészítés rejtelmein és praktikáin kívül egy igazán feledhetetlen napot is eltölthettünk, magunk is táplálkozva művészetéből.
 A modern dobszóló napunk során sok inspirációt gyűjthettünk a modern tánc és a balett mozdulataiból, a hastánccal való fúziójából.

 Izzasztó és nagyon vidám nap volt, de egy igazi flow élmény, mikor mindannyian együtt mozogtunk, és talán nem túlzás azt mondani: mindannyian átléptük határainkat.

 Kata
mindannyiunkat elvarázsolt vidámságával, könnyedségével és sok-sok hasznos tanáccsal és ötlettel látott el bennünket.
 

 
GYŐRFFY KATA
 
Győrffy Kata, hastáncoktató, koreográfus, mozgásterapeuta és még sokáig lehetne sorolni, mennyi mindenhez ért.
 A Thália színház korábbi koreográfusa, egy igazi díva, aki személyiségével és tudásával egyaránt lenyűgözött.

 Nehéz is szavakba foglalni egy ilyen napot, amit ennyire az érzelmek vezéreltek.

 Betekintést nyerhettünk az orientális táncszínház világába, a mozgásterápiába, az érzéseink tánccal való megjelenítésébe, a közös táncélménybe.

 Rengeteg inspirációt, erőt, motivációt adott ez a nap; megnyugtatott, irányt mutatott, mély nyomot hagyott.   

DANA MINARIKOVA / SAHAR - 2024 Marokkói táncok 
 
A tanfolyam során egy olyan szerencsés alkalomban is részünk lehetett, hogy a marokkói táncok egyik legkiemelkedőbb oktatója érkezett Csehországból Budapestre. Dana Minarikova, azaz Sahar mindössze félnapos workshopon adott át egy rendkívül széleskörű tudásanyagot.
 
Sahar hatalmas tudással rendelkezik magáról Marokkóról, a helyiekről, népcsoportokról és a táncokról. Nagyon sok érdekes történetet, megdöbbentő tényeket mesélt, a szánk is tátva maradt. 
 
A szemünk pedig nem maradt szárazon (a sok nevetéstől). A gyakorlatban dinamikus és nagyon élvezetes táncokat is kipróbálhattunk. 
 

 
JOÓS JUDIT ATS
 
A törzsi stílusra is kitértünk, azon belül az ATS-t, az amerikai törzsi stílust annak legkiemelkedőbb hazai képviselője - egyben úttörője-, Joós Judit által ismerhettük meg.
 
Köszönjük Judit, hogy megosztottad velünk a hihetetlenül mély tudásod részleteit, és amit még kaptunk: a sok inspirációt, a hangulatot, az energiáidat.
 

 


 
IPKOVICS ÁGNES
 
A tanulásban nem csak külsős tanárok segítettek minket, hanem olyannyira bennfentesek is, mint kedves csoporttársunk, Ipkovics Ágnes, művésznevén Inanna is, aki már profi törzsi fúziós táncosként csatlakozott a tanfolyamhoz, és azóta már a stúdió oktatói gárdáját is erősíti.
 
Ágival 2 oktatási napon is találkozhattunk; elsőként egy nagyon izgalmas, precízen összeállított, kiválóan átlátható, színes elméleti anyaggal készült nekünk a törzsi hastánc történetéről és irányzatairól, majd az alapmozdulatokat is gyakoroltuk.
 
Aztán pedig még egyik versenynyertes, nagyon vagány, haladó koreográfiáját is megtanulhattuk.
 
Ági, köszönjük a szuper táncélményt, a sok technikai tanácsot. A vidám hangulatot, a sok mosolyt, a türelmedet és a jóindulatot, ahogy az emberekhez hozzáállsz.
 
A rugalmasságodat, ahogy a csoporthoz és persze az egyéni igényekhez vagy nehézségekhez is azonnal alkalmazkodni tudsz.
 
Sok biztatást és támogatást adsz, a mosolygós, csupaszív személyiséged és az, hogy mindenkihez van egy jó szavad és hogy minden emberben, táncosban meglátod a szépséget.
 

 
MARIA AVTUSHENKO
 
Maradandó élményeket, értékes ötleteket, elméleti és gyakorlati alapokat, művészi eszközöket köszönhetünk MARIA AVTUSHENKO-nak, akivel számos alkalommal volt szerencsénk találkozni.
 
Mása, aki maga is a Szívvel-lélekkel hastánciskola oktatója, legalább 10 hastánc stílust oktatott le nekünk részletekbe menően, elméleti és gyakorlati szinten.
 
Mondhatni, számtalanszor a mentorunk volt.
 
Olykor, még a lehetetlenre is vállalkozott, és mindössze 2 órában 20 stílusból tartott gyorstalpalót, mikor épp arra volt szükség.
 
Sok vidám élményt, dolgos napokat és rengeteg inspirációt kaptunk tőle.
 
Példákat és alapokat a koreográfiakészítéshez, a csoportos koreográfiákhoz, számtalan lehetőséget és ötletet akár a saját Mejanse-nk megalkotásához.
 
Segítséget a művészi kifejezésmód és gesztusok gyakorlatában és persze – Másáról lévén szó – a balett alapokban, hogy a tartásunk és mozdulataink is szebbé válhassanak.
 
Hálásak vagyunk érte, hogy ilyen felkészültséggel és precizitással tartotta az oktatási napjainkat, mindig azt szem előtt tartva, hogy mi mindennel tud a leginkább segítségünkre lenni, milyen módon adhatja át nekünk a tudása legjavát. Művészetéből sokat átadott.
 
Kérdéseinkre mindig nyitott volt, és szívesen is kérdeztünk egy ilyen oktatótól, aki számtalan stílusban ennyire otthon van és ilyen széleskörű a tudása.
 
Köszönjük Mása a sok inspirációt és a vizsgáink során értékes meglátásaidat és szakszerű tanácsaidat!
 

 
HAÁSZ BALÁZS
 
A ritmusokban Haász Balázs, profi darbuka előadó workshopjain is elmélyedhettünk.
 
Balázs, Mahasti párjaként kiválóan átérzi, rugalmasan és empatikusan kezeli a hastáncosok igényeit és kihívásait.
 
Gyakorolhattuk vele a darbukás és a hastáncos kapcsolódását, hogyan lehet együtt dolgozni, alkotni.
 
A ritmusok ismertetésén felül a darbuka alapokat is megtanulhattuk tőle, örömdobolhattunk, ami különleges élmény volt mindannyiunk számára és ahol szinte már transzba is estünk.
 

 
MAHASTI
 És végül, de nem utolsó sorban a tanfolyam megalkotójáról,
Mahastiról, akivel sok-sok napot töltöttünk együtt és akitől 2,5 évtizedes tapasztalatának köszönhetően rengeteget tanultunk.
 
A sok elmélet mellett sminkelni, kommunikálni, énmárkát építeni, marketingelni. Az önismereti napjainkon célokat kitűzni, fejlődni, majd a céljainkat elérni.
 
A táncban az alapoktól az eszközökön és arcjátékon át a kész koreorgáfiákig, talajtáncolni, ami nem is volt olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek elsőre látszott.  És persze sok minden mást is.
 

 
Drága Mahasti,
 Ahogy azt nekünk is többször elmondtad,
így fogalmaztad meg a küldetésed:
 
„Szeretem tanítani a hastáncot, és szeretem látni, ahogy a tanítványaim tudása napról napra kibontakozik, lelkük kinyílik és virágba borul a nőiségük.
 A tanítás és a tanítványaim révén napról napra megélem a csodát. Ez éltet, és boldoggá tesz a tudat, hogy a női létezésük, testi-lelki-szellemi kiteljesedésük útján a kísérőjük lehetek.”
 
 

 
Ezúton szeretném tolmácsolni tanítványaid Neked szánt gondolatait: 
 

 -
Köszönjük, hogy megmutattad, hogyan kell a női lélekkel bánni.
 
Iránymutatást adtál nekünk azzal kapcsolatban, hogyan lehet felemelni egy nő lelkét, hogyan lehet vele értően foglalkozni, kiteljesíteni.
 
Megmutattad, hogyan tudunk egymásra figyelni, kapcsolódni és közösen alkotni.
 
Hogyan tanítsuk szívvel-lélekkel és lelkesítően a hozzánk érkező, táncolni vágyó embereket.
 
És ez az a valami, amit könyvből nem lehet elsajátítani.
 
- Köszönjük a részedről tanúsított végtelen támogatást, a teljes figyelmedet, hogy a tanításon kívül mindig meghallgattál és támogattál minket. Különös érzéked van ahhoz, hogy mindenkiben meglásd, miben tehetséges. Ezt Te is tudod magadról, és szerencsénkre, örömmel használod is ezt a képességedet.
 A személyiséged, a kisugárzásod és amit közvetítesz, feloldja bennünk azokat a
gátakat, amik akadályoztak az előrejutásban. Szerencsés, aki ismer Téged. 
 Köszönjük, hogy elkísértél és
vittél minket előre az utunkon, még akkor is, ha mi még nem mertük megtenni a következő lépést. Bátorító volt, hogy azokról a tervekről, amiket esetleg még nem is mertünk megvalósítani, már olyan könnyedén és természetesen beszéltél, mintha már meglenne.
 -
Köszönjük, hogy inspirálsz minket.
 Köszönjük, hogy mindenkiben megl
átod a saját értékeit, egyediségét, és különleges érzékkel emeled ki azt. Mindenkit a saját útján terelgetsz, hiszel bennünk.
 Sokat adott a tanfolyamaidon, hogy ennyire hangsúlyos volt a tánc es az önismeret, a női lélek kapcsolata.

 Ez egy óriási plusz, rengeteget adott és ad is nekünk.

 Ezt a nézőpontot is jó szívvel visszük magunkkal a saját utunkon.

 

 
Mahasti, nem szeretnénk Tőled könnyes búcsút venni hisz szerencsénkre továbbra is itt leszel nekünk és megkereshetünk … és persze azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy mindannyian ki vagyunk sminkelve, bizonyára hosszan tartó munka eredményével!
 

 De mindannyiunknak hiányozni fog a tanfolyam és az együtt töltött idő.

 Az önfeledt nevetések, a
Mahasti stílusú oktatás, a pajkos és pikáns vicceid, különösen a bot és a kard eszközöket illetően.
 

 Köszönjük, hogy
végigvittél minket ezen az úton, és hogy ennyi pozitív változást hoztál az életünkbe!
 

 
Köszönjük a jelen lévő családtagoknak és barátoknak, hogy eljöttek megnézni a produkcióinkat.
 
Az itt lévő csodás hastáncos művésznőknek, akik előadásukkal elvarázsoltak minket.
 Köszönjük
Balázsnak, hogy az egyedülálló élőzenés hangulatot biztosította.  
 és
Mahastinak, hogy az esemény megszervezésével méltóképpen megünnepelhettük magunkat és tanárainkat.


 
A 2022-24 Hastáncoktató Mentorprogram hallgatói