2015. május 6., szerda

Marco Polo - május 9.

 

Egy régi beszámoló Burány Judit Hóförgetegtől, lentebb pedig a részletek.

*********



Élménybeszámoló Mahasti fátyol koreográfia workshopjáról

2012. 12. 25.

Álmos vasárnap délelőtt gyülekeztünk, hogy a kiírás szerint megtanuljuk a „Mahasti Stúdió egyik legrégibb és legnépszerűbb koreográfiáját”, mely a tapasztalatok alapján nagyon szokott tetszeni a közönségnek.

Mindenki elég fáradt volt, először fáztunk is, de azért lelkesen néztünk az elkövetkező órák elé. Mahasti feltette a várva várt kérdést: „Ki hogy van?” Ilyenkor a válaszokból kicsit több is ki szokott derülni. Például, hogy valaki azért jött, mert nagyon szereti a fátylat, valaki meg azért, mert eddig nem igen volt közük egymáshoz, de ezen ideje változtatni. Az egyik résztvevő lány felhívta rá a figyelmet, hogy november 25-e Katalin napja, ami különösen alkalmas mindenféle női tevékenységre, így a táncra is.

Zenés bemelegítés után Mahasti előre bocsátotta, hogy nagyjából mire számítsunk. Hogy ez alapvetően lengetéstechnikai fátyoltánc lesz, nem csomagolástechnikai. A csomagolástechnikai fátyoltáncban a táncosnő magára borítja a fátylat, eltakarja vele magát, csak bizonyos részeit villantja ki, néha szinte ruhaként magára tekeri a fátylat. A lengetéstechnikai tánc lényege a lengetés, ahogy az már nevében is benne van. A fátyol reptetése, forgatása, suhogtatása magunk körül, mellett. Vannak bizonyos figurák, melyeknek külön neve is van, pl. óriáskerék. Különböző anyagú fátylakkal más-más technikát vitelezhetünk ki szépen. Más az esése a selyemnek, a muszlinnak vagy az organzának. Ezt nem árt tudni, ha ki akarjuk számolni a ritmust.
Először zene nélkül átvettük azokat a mozdulatokat, melyeket Mahasti nehezebbnek ítélt. Önmagában nem volt nehéz sem a hastánc mozgáskultúra része, sem a fátyoljáték rész. Összekombinálni bonyolultabb ezeket a mozdulatokat. Ami igazán fontos a fátyolnál, hogy miként tartsuk biztosan, mégis lágyan, és hogy mennyire tartsuk feszesen a vállakat, karokat. Az elég rusnyán mutat, mikor a táncosnő fenekére rátapad a fátyol. Minél távolabb kering a fátyol a törzsünktől, annál szebb, művészibb a hatás.

Nagyon tetszett ennek a koreográfiának a mozgalmassága. Többnyire féltalpon táncoltunk, sokat forogtunk, de a talajra is letérdeltünk. Egyszer azért be is csomagoltuk magunkat. Igazán kreatívan használtuk föl a fátylat. Én már akkor beleszerettem, mikor meghallottam a kísérő zenét: Lorena Mckennit Marco Polo című dalát. Az ír és orientális zene tökéletes ötvözete. Kezdő koromban sokat  táncoltam erre.

Jellemző Mahasti tanítási módszerére, hogy részenként építjük fel a táncot, mindig az elejéről kezdve. Ha egy újabb részletet tanulunk, sosem csak az adott szakaszt táncoljuk el, hanem hozzátesszük az addig tanultakhoz. Nekem különösen azok a részek tetszettek, ahol a fátyol önmagában dolgozott, nem volt hozzá hastáncmozdulat társítva. Újdonságként hatott, hogy beleépíthetjük a táncba azt a mozdulatot, mikor a fátylat csak „felfektetjük a levegőre”, és a nézők figyelmét az anyag lágyságára, hussanására irányítjuk, nem önmagunkra.

Emelkedett hangulatban táncoltunk a workshopon, a végére már senki sem fázott. Egyedül is bátran előadhatjuk ezt a koreográfiát, bár tény, hogy csoportban lehengerlőbb a hatás, mert látványos a rengeteg egyszerre levegőbe lendülő fátyol."
/Burány Judit Hóförgeteg/

**************







2015. május 9. szombat 10-13 óráig
MARCO POLO – fátyoltánc workshop Mahastival

A Mahasti Hastáncstúdió egyik legrégebbi és legsikeresebb koreográfiája. Közepes tempójú, de nagyon dinamikus "lengetéstechnikai" fátyoltánc.
(Egy kis előzetes: A kurzuson a fátylakon kívül „lebegtetjük” majd azt a témát is, hogy mi is a különbség a „csomagolástechnikai” és a „lengetéstechnikai” fátyoltáncok között. J))

Ajándékozz egy misztikus fátyoltáncot családodnak, kedvesednek, önmagadnak!

„Ezt a koreográfiát kezdőknek írtam, de hamar népszerű lett a haladók körében is, a nézők pedig egyenesen imádják. Ez tipikusan az a koreográfia, amelyik egy pillanat alatt elvarázsol és "a mesés kelet titokzatos világába repít". :-)
Én is nagyon szeretem táncolni. J
Pont ezek miatt az okok miatt került be a TranszOrient előadás műsorába is, és évek óta a gáláink egyik legnépszerűbb műsorszáma.” /Mahasti/

És éppen ezért ajánlom kezdőknek és haladóknak egyaránt.
Kezdőként sem kell félned tőle - könnyen megtanulható, akkor is, ha még csak most kezdesz ismerkedni a fátyoltechnika alapjaival. Sok ismétlés van benne, a zene visz, magával ragad, a látványos fátyoltechnika pedig lenyűgözi a közönségedet!
Középhaladóként könnyen és gyorsan bővítheted táncos repertoárod egy újabb koreográfiával.
Haladóként új technikákat tanulsz - sajnos, szigorú vagyok, és a haladóknál a tánctechnikát is állandóan javítom. Így csak akkor gyere, ha szeretnéd, hogy egész idő alatt ilyesmivel piszkáljalak… vagy ha fejlődni szeretnél a tánctechnika, fátyoltechnika terén is. J

 

Mit kell hozni?
Javasolt öltözék: bármi, amiben jól érzed magad. Ez gyakorló és fellépő ruha egyaránt lehet. Szoknya is jó, mert talajtáncolni nem fogunk, ellenben sokat forgunk és suhanunk!
Javaslom, hogy selyemfátyollal táncolj, mert az száll a legszebben, bár ezt a legnehezebb kezelni.
Ha esetleg még nincs fátylad, szólj, és adunk kölcsön!


Mit fogunk csinálni pontosan?
-          Megnézzük, hogy mi a különbség a „lengetéstechnikai” és „csomagolástechnikai” koreográfiák között
-          Bemelegítünk, különös tekintettel a karunkra, vállunkra, mert nem lesz egyszerű órákon keresztül a fátylat tartani, bármennyire is könnyű maga a selyem. J
-          Átveszünk pár kombinációt a koreográfiából.
-          Megtanuljuk a koreográfiát, méghozzá nagyon gyorsan! (Igen, ez a legutóbbi alkalommal is sikerült mindenkinek, szóval, bízz bennem és magadban!)
-          Megbeszéljük a fellépőkkel, hogy a teljes koreográfiát táncolják e a június 28-i Gálán, vagy csak egyes részeket. Egyeztetjük a fátylak színét is.

FONTOS kiegészítő infók:
-          A workshopon felvesszük a magyarázatokat is, és egy 20-30 perces oktató videót állítunk össze belőle. Ezt a résztvevők igény esetén ingyen megkapják.
-          Ha nem veszel részt a workshopon, de szeretnéd megtanulni a koreográfiát, akkor 1000 Ft-ért megrendelheted ezt az oktató-magyarázó videót, amiről már könnyedén elsajátíthatod te is és akár a fellépéseken is részt vehetsz vele. Ha valami nem világos mégsem, akkor telefonon vagy az órákon is kérhetsz hozzá segítséget.
-          A workshopon több részre osztjuk a koreográfiát 45-90 mp-enként. Így könnyedén választhatsz majd a fellépésedhez azokból a részekből, amelyeket a legjobban elsajátítottál!






Mennyibe kerül, van e kedvezmény?
A workshop normál, teljes ára 6000 Ft. Ez az ár érvényes ez alkalommal akkor, ha a helyszínen fizeted be az árát.
Azonban a Gálára felkészítő workshopokon ÓRIÁSI KEDVEZMÉNNYEL vehetsz részt!
Ugyanis annak érdekében, hogy minél többen és minél többet tudjatok gyakorolni a Gáláig, a koreográfia gyakorló workshopokra akár kevesebb, mint féláron jöhettek!

Azaz a 6000-6500-7000 Ft-os normál ár helyett MOST mindegyik workshop csak 3000 Ft-ba kerül, de csak akkor, ha előre befizeted az árát!
Így egy workshop áráért akár kettőn is részt vehetsz!

Sőt! Ha minimum 4 workshopon részt veszel, akkor az összes többit ajándékba megkapod! (A Gálára felkészítő workshopok listáját megtalálod az Eseménynaptárban,a hírlevélben és a Gála FB eseménynél is itt: https://www.facebook.com/events/300445703459013/

És akkor még itt van ugye a villámjegy akció is a ws résztvevők számára... (Erről bővebben a hírlevélben írtam, ugyanis ez a kedvezmény kizárólag a Klub tagjaira vonatkozik. Ha te is szeretnél a Klubhoz csatlakozni, katt ide: http://www.mahasti.hu/content/klub


Fontos infó az is, hogy mivel az előre befizetéssel már eleve min. 50% kedvezményt kapsz a workshopokra, ezekre a különböző kedvezmények (ismétlő, verseny különdíjas, pedagógusi, csoportos) nem érvényesek. De ha helyben fizetsz az adott workshop napján, akkor természetesen, a rendes árból érvényesítjük a neked járó legnagyobb kedvezményt!

- Ha esetleg még így is nehézséget okozna a számodra a tanfolyami díj kifizetése, de nagyon szeretnél részt venni rajta, kérlek, jelezd ezt nekem. Biztosan megtaláljuk a megoldást!


Mit kapsz ezért az árért a kedvezményeken felül?
-         a koreográfia zenéjét cd-n és/vagy mailben
-         szuper hangulatot, jókedvet, sok kacagást
-         részvételi lehetőséget a „villámjegy” akcióban
-         és az otthoni gyakorlás érdekében az óra végén rögzítheted a táncot is.


Helyszín:
1073 Budapest, Erzsébet krt. 58. I. em. 3.


Időpont:
2015. május 9. szombat 10:00-13:00-ig

Szeretettel várlak!
Mahasti



Fotók: Kozár Edit, petix.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése