2016. szeptember 16., péntek

Gyermek hastánc. Riportsorozat 4. rész. Péteri Krisztina

gyermek hastánc számomra nagyon izgalmas téma
Nem pusztán azért, mert érintett vagyok benne, hiszen a pici lányom, Hajnika (3,5) is már születése óta "hastáncol". 
Sőt, már a pocakban is táncolt. 
Sőt, az összes gyerekem táncolt a pocakban is. :-)

Azt látom, hogy mind a gyerekekben, mind a szülőkben rengeteg kérdés felmerül a hastánc, főleg a speciálisnak számító gyermek hastánc kapcsán. Sőt, azt tapasztaltam, hogy gyakran magukban a hastáncosokban és hastáncoktatókban is felmerülnek kérdések, nem hogy a kívülállókban. :-)

A gyermek hastáncról szóló cikksorozatunkban a leggyakoribb és az egészen speciális kérdésekre is keressük a válaszokat. Olyan képzett és rutinos magyar hastáncoktatók lesznek ebben a segítségemre, akik évek óta foglalkoznak gyerekekkel és szívvel-lélekkel oktatnak szerte az országban.
Remélem, hogy a sorozat segít a gyermek hastánc kapcsán felmerülő kérdések tisztázásában, az esetleges aggályok, kételyek eloszlatásában. 

Péteri Krisztával beszélgetek most, aki a Mahasti Hastáncstúdióban foglalkozik a jövő hastáncosaival. Ez a beszélgetés így egy kicsit más is lesz, mint a többi, hiszen Hajnika is Kriszta nénihez jár, sőt, alkalmanként Balázska is beugrik hozzá táncizni.
Magyarul – most még sokkal elfogultabb és szubjektívebb leszek, mint ahogy szoktam. J

A fotókon Kriszta néni és tanítványai láthatóak. 
Mivel viszonylag új a csoport, nem voltak fellépéseik sem a gyerekeknek, így csak pár, az órákon elkapott fotóból tudtunk válogatni.  
  
 ************************

Csajok a varázsszőnyegen

Mahasti: - Kriszta, meséld el az Olvasónak is, kérlek, hogy hogyan kerültél kapcsolatba a gyermek hastánccal. Mi motivált abban, hogy elkezdjed?

Péteri Krisztina: - Hosszú évek óta dolgozom gyerekekkel (óvónéni a hivatásom) és jó pár éve hastáncolok. Mindkettőt nagyon szeretem, s örömmel mondtam igent a felkérésedre, hogy tartsak gyermek hastáncot a Szívvel-Lélekkel Stúdióban. Motivációm, hogy átadjam azt az életörömöt, szabadságot, egészséget a gyerekeknek, amit a hastánc nekem ad.


Mahasti: - A gyerekek maguk találják ki, hogy hastáncra akarnak járni, vagy inkább a szülők találják ki, esetleg erőltetik?

Péteri Krisztina: - Nálunk általában a szülők találják ki, főként azok, akik már szintén hastáncoltak vagy hastáncolnak. Nyilván megkérdezik gyermekeiket, hogy van-e kedvük hastáncolni, s az első órán eldől, van-e folytatás.

Először csak anyába kapaszkodva nézzük az órát... Az ő lábán állva csináljuk a gyakorlatokat. 

Mahasti: - Kisfiúk is járnak e? Van e szülői aggodalom, hogy esetleg homoszexuálisok lesznek a kisfiúk a hastánctól?  Vagy bármilyen egyéb ok miatt tiltják e nekik a szülők?

Péteri Krisztina: - Igen, járnak, Balázskával az élen. De ez nem gyakori, nem jellemző. Igen, van ilyen aggodalom a köztudatban sajnos, pedig a tánc világa nemtől és kortól független. Felesleges az aggodalom a homoszexualitás miatt, hiszen hölgykoszorú veszi körül a kisfiút az órákon ☺. Itt is, ahogy az egész világban, a két nem együttes jelenléte adja a teljességet.

Mahasti: - Örülök, hogy így gondolod. Én is támogatom, hogy nemtől függetlenül minden kisgyereknek érdemes táncolnia. Mindegy, hogy hastáncot vagy mást. Szülőként bennem semmilyen aggodalom nincs afelől, hogyha a kisfiam, Balázska boldogan és óriási lelkesedéssel eltáncolja ötévesen a bokrokon átugráló őzikét, akkor felnőtt korára homoszexuális lesz. Persze nekem könnyebb, hiszen nap, mint nap találkozom férfi és női hastáncosokkal, így nem kell mendemondákra alapoznom az elképzeléseimet.

Balázska már megkaparintotta a csodalámpát, viszi magával Táncországba

Együtt találjuk ki a varázsigéket. 


Mahasti: - Kriszta, hány éves kortól járnak hozzád gyerekek? Szerinted hány éves korban érdemes elkezdeni hastáncra járni?

Péteri Krisztina: - Hű, ez nagyon érdekes, mert 2,5 éves kortól járnak hozzám gyerekek. Véletlenül alakult ez így. Szerintem óvodás kortól érdemes hastáncra  járni, de a lelkes fiatalabb korosztálynak is van táncjogosultsága.  ☺ Természetesen az ilyen picikhez másként állunk hozzá pedagógusként is (és természetesen szülőként is).


Mahasti: - Találkoztál, találkozol e nehézségekkel, ellenállással, kételyekkel a szülők részéről?

Péteri Krisztina: Igen. Akiknek beszélek a gyermek hastáncról, gyakran csodálkoznak. Még nincsen annyira a köztudatban a gyermek hastánc, mint mondjuk a balett, amit szintén gyermekkorban is el szoktak kezdeni.
Egyébként itt el kell, hogy mondjam, hogy szerencsére egy szülő sem feltételezi, hogy a 2-3 éves pici lánya pár hónapon belül a nemzetközi hastáncvilág élvonalába kerül. Nem tapasztaltam irreális elvárásokat, követeléseket a szülők részéről soha. Nekik is az a legfontosabb, ami nekünk: a gyermek érezze jól magát, és miközben jókat játszik, ügyesedik és észrevétlenül fejlődik.



Mahasti: - Igen, én is úgy látom, szerencsénk van ezen a téren. Én sem találkoztam a pályafutásom során a szülők részéről félelmekkel. Szerintem az, akiből nagyon erős ellenállást vált ki a gyermek hastánc gondolata, elsősorban a saját félelmeit vetíti ki ebben, esetleg a saját nőiségével vannak problémái. (Szerencsére ezek a dolgok könnyen orvosolhatóak tapasztalati úton (de ez egy másik cikk témája). Vagy csak olyan gyermek hastáncosokat látott eddig, akiket nem megfelelően készített fel az oktatója, vagy nem álltak készen arra lelkileg, hogy fellépjenek stb.  
Egyébként mit szoktak tőled leggyakrabban kérdezni a szülők?

Péteri Krisztina: Azok a szülők, akik elhozzák a pici lányukat (ritkábban a pici fiukat) az órára, nagyon nyitottak. Nálam ritka a szülői aggodalmaskodás. Inkább a gyermekeik kívánságát tartják szem előtt; az a számukra a legfontosabb, hogy a kislányuk jól érezze magát az órákon. Erről egyébként a saját szemükkel is meggyőződhetnek, hiszen a gyerekek korából kifolyólag általában anyukájuk is ott van velük és együtt csinálják a "feladatokat". Azt szokták inkább előtte megkérdezni, hogy milyen mozdulatokat tanulunk, milyen hosszúak a foglalkozások, bírják e a gyerekek figyelemmel.



Mahasti: - Milyen stílust tanulnak nálad a gyerekek?
Péteri Krisztina: Ha hivatalosan akarnám megfogalmazni, azt mondanám, hogy klasszikus és egyedi stílust is tanulnak. De náluk nem is annyira a stílus a fontos, hiszen bőven van még idejük arra, hogy alaposabban megismerjenek, megkedveljenek, elsajátítsanak egy-egy stílust. A legfontosabb ilyenkor, hogy jó alapokat szerezzenek mindehhez, kialakuljon, formálódjon a testtudatuk, a koordinációs készségük.


Mahasti: - Szerinted mi a legalapvetőbb különbség a gyermekek hastánca és a felnőttek hastánca között?

Péteri Krisztina: - Szerintem a tánc mozdulatai és a mozdulatok által közvetített érzések. Pedagógusként nagyon fontosnak tartom, hogy a kezdetektől fogva a korosztályuknak megfelelő mozdulatokat tanuljanak a gyerekek. Nem kell rájuk erőltetni a felnőttes mozdulatokat, ahogy a felnőttek világa, érzései is távol állnak még tőlük. Inkább játsszanak és legyenek kreatívak. A kötöttebb formák ráérnek később is. Főként így, hogy jelenleg az átlagéletkor a gyerek kurzuson nálam 4-4,5 év. Így igazi, valódi hastáncról még nem beszélhetünk, inkább alapozásról, előkészítésről, mozgásfejlesztésről, zenés tornázásról és szabad mozgásról van szó.

Hajnika igazi nő: az óra alatt többször átöltözik.... Legalább nem szorít a cipő...  
És minden kislány többször átöltözik az óra alatt. :-) Végül is ettől nő a nő... Meg ez az egyik legszuperebb dolog a hastáncban: a szebbnél szebb ruhák. És anya hajpántja rengeteg egyéb módon felhasználható.  


Mahasti: - Mi a legalapvetőbb különbség a módszertanban, ahogy a gyerekek és ahogy a felnőttek tanulnak?

Péteri Krisztina: Zeneválasztáskor és a mozdulatok, kombinációk összeállításakor egyszerűségre, játékosságra törekszem, hogy a gyerekek korához illeszkedjenek azok. A gyermekeket másként motiválom. Minden táncunkat játékba illesztjük. Eltáncoljuk az ázott szárnyú, szomorú és a virágokon vidáman repdeső pillangót, a szavannán éjszaka csendesen lopódzó oroszlánt... Hagyom azt is, hogy szárnyaljon a fantáziájuk és felfedezzék a saját érzéseiket, a saját kifejező eszköztárukat. Rengeteg vicces és megható dolgot látunk tőlük az órán. Természetesen minden gyermek más motivációval érkezik a gyermek hastánc órára.

Vannak "kiemelkedően tehetséges", vagyis inkább különleges gyermekek, akik valahonnan az "ismeretlenből" hozzák magukkal a tánctudást, a hastánc ismeretét. Őket teljesen másképpen kell tanítani, fejleszteni, hiszen mások az igényeik. De az biztos, hogy egy átlagos kisgyerek ebben a korban imád zenére mozogni. Ilyenkor már kezdik igazán érezni a ritmust, a zene hangulatát és a mozgásukkal is igyekeznek átadni azt.
Mi a foglalkozásokon rengeteget "varázsolunk" is a játékokon kívül, amit imádnak. Szívesen vesznek részt a varázsigéink kitalálásában és követelik a már hagyománnyá vált repülést Táncországba, ahová természetesen a mesebeli repülő szőnyegen érkezünk meg együtt.

Mindenki izgatottan várja az óra végi jutalmazást

Mahasti: - Aki érdeklődik a gyermek hastánc iránt, hol találhat meg téged? 

Péteri Krisztina: - A legegyszerűbben Mahastin keresztül tudnak elérni azok, akik a gyermek hastánc órára jönnének a pici lánykájukkal. https://www.facebook.com/mahasti10
Óvodás korú kislányokkal foglalkozom elsősorban, 3-7 év között, hiszen a szakmámból kifolyólag is velük értjük meg egymást a legjobban. :-) Szombatonként 10-11-ig várom őket szeretettel a Szívvel-Lélekkel Stúdióban! 

 *******************

Úgy gondolom, ismét sok kérdésre választ találtunk és sok újat tanultunk a gyermek hastáncról. Talán benned is maradtak még kérdések... Így a cikksorozatot hamarosan folytatjuk, hogy megismerhess még több szempontot, még több oktatót, még több pici hastáncost! :-)


***********************************************

Kriszta néniről itt olvashatsz bővebben:
És nézd meg a gyermek hastáncról szóló bejegyzéseket is.
Miről szól, mit csinálunk, mit fejleszt: 
https://everydaylifeofabellydancer.blogspot.com/2016/04/te-is-legyel-kis-hercegno.html
Mitől félhet egy laikus szülő: 

Egy hastáncos mami gondolatai: 



**************************************

Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
www.youtube.com/user/Mahasti10
Szívvel-Lélekkel Stúdió,  Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése