2009. december 7., hétfő

Hastáncos karácsony


A HarmoNeten - ha minden igaz - hamarosan megjelenik a cikkem. Most arról írtam, hogy milyen karácsonyi ajándékokkal lephetjük meg hastáncos és leendő hastáncos kedvesünket, barátnőnket (anyukánkat, unokánkat stb.).
Beillesztem ide is a cikket. Remélem, sikerül... :-)
Természetesen, ott majd nem ezek a képek szerepelnek illusztrációként. :-)

------------------------


Hastáncos karácsony

Mivel lepjük meg életünk párját, vagy legjobb barátnőnket, ha tudjuk, hogy él-hal a hastáncért? Mit ajándékozzunk neki, ha férfiként szeretnénk, hogy a párunk hastáncolni kezdjen, de nem tudjuk, hogyan vezessük rá? Mi a tuti befutó egy leendő hastáncosnak, ha szeretnénk támogatni a tánc elkezdésében, és mi a nyerő egy már-már profinak számító hölgynél?

Néhány ajándékozási tipp tanácstalan férfiaknak és nőknek, hastáncosok és leendő hastáncosok barátainak, ismerőseinek. Az ötletek legnagyobb része nem csak karácsonykor, hanem egyéb ünnepek alkalmával is jól hasznosítható.

Az, hogy mit ajándékozunk, több mindentől függhet.
Pl. tudjuk-e konkrétan, hogy minek örülne, hajlandó-e ezt elárulni és megosztani velünk vagy a barátainkkal. Ha ki tudjuk húzni belőle, könnyebb a dolgunk, de ha nem szeretné elmondani, vagy ha mi magunk ragaszkodunk ahhoz, hogy abszolút meglepetésben részesüljön, és az ajándékozott még az ajándék témáját se sejtse előre, akkor kicsit nehezebb.

Döntsük el előre azt, hogy saját készítésű ajándékkal készülünk, avagy venni szeretnénk valamit. Kulcsfontosságú kérdés az ajándék kiválasztásában az is, hogy milyen összeget szánunk rá.

Kezdjük a saját készítésű ajándékokkal, ami talán inkább a táncos barátnőknek lehet segítségére:

Ha a megajándékozott már megrögzött hastáncos, akkor az ügyes kezű, kreatív barátnők (vagy anyukák…) készíthetnek, varrhatnak, díszíthetnek, gyöngyözhetnek akár gyakorlóruhát, akár fellépő ruhát is, főleg, ha jól ismerik a táncos hölgy méretét és ízlését.
Ha kevésbé vagyunk ügyesek, vagy kevesebb pénzt/időt szánunk az ajándékunk elkészítésére, egy szép gyöngyékszer is megteszi. Bármilyen szín, forma megfelelő lehet, ez csak rajtunk áll. (Nőként úgyis tisztában vagyunk vele, hogy ékszerből soha nem elég.) Ha egy csoportban táncolunk, nyilván könnyebb a dolgunk, hiszen így hétről-hétre látjuk, milyen színeket részesít előnyben, milyen stílusú ékszereket szeret a megajándékozott.
Ha inkább a konyhaművészethez vonzódunk, akkor készíthetünk számára valamilyen keleti süteményt, amihez rengeteg receptet találunk a neten is, a rendkívül egyszerűektől az egészen bonyolultabbakig, amik igazi kihívást jelenthetnek főzőtudományunk számára.

A számítástechnikában jártas férfiak és nők könnyedén összeállíthatnak egy következő évi naptárt is különböző hastáncos képek felhasználásával. (Arra azért nagyon ügyeljünk, hogy semmiképpen ne a konkurencia képeiből válogassunk!…). Célszerű ehhez választottunk műtermi, esetleg fellépésen készült képeit felhasználni, és a siker garantált!


Ha nem ragaszkodik egyik fél sem a saját készítésű ajándékhoz, akkor is rengeteg lehetőség áll előttünk.

Kedvesünk számára csodás ajándék lehet egy igazi műtermi fotózás, ahol megörökítik őt a legszebb pózokban, a legszebb hastáncos ruhában, legkedvesebb kellékeivel. De tartós, akár életre szóló ajándékot is adhatunk, ha titokban meg tudjuk szerezni kedvenc hastáncos fotóját, és azt kinagyíttatjuk, szép (akár saját kézzel díszített, festett, flitterezett stb.) keretbe tesszük.

Ha kedvesünk érdeklődik az orientális kultúra iránt, legyen akár kezdő, akár haladó, egy hastánccal kapcsolatos könyvet biztosan örömmel fogad majd. Magyar nyelven a könyvesboltok kínálatában már legalább 5 féle könyv szerepel, de az interneten keresztül rendelhetünk számára bármely országból, bármilyen nyelven hastáncos könyvet. Itt viszont figyeljünk a szállítási határidőkre, mert a karácsony már igen közel van! (Természetesen, ha nem érkezik meg időben a csomag, hastáncos kedvesünk később is (pl. születésnap, valentin nap, névnap) örömmel fogadja majd ajándékunkat. Ha mélyebben is érdekli az orientális kultúra, választhatunk számára más, keleti témájú könyvet is, az egyéb érdeklődési köreitől függően. Ezek szólhatnak az iszlámról, a keleti építészetről, fáraókról, történelemről, vagy akár a keleti konyhaművészetről is. A lehetőségek száma szinte végtelen, de ha mégsem tudnánk dönteni, egy könyvutalvány is megteszi, amivel kedvesünk később elzarándokolhat kedvenc könyvesboltjába és kedvére válogathat a keleti témájú könyvek között.

Nekünk pedig érdemes elzarándokolnunk karácsony előtt a hastánckellék szaküzletekbe is, ahol mindig kínálnak valamit akciós, kedvezményes áron. Itt találunk kedvesünk számára ruhákat és kellékeket minden mennyiségben. Érdemes előre megbeszélni, hogy a bolt vállalja-e a cserét, ha kedvesünk tetszését mégsem nyerné el az ajándék, vagy nem passzol a méret satöbbi. Ha a bőség zavarában nem tudnánk választani, akkor végső esetben itt is dönthetünk az ajándékutalványok, vásárlási utalványok mellett, amelyeket már minden bolt kínálatában megtalálunk különböző értékekben.

Ha már a tárgyaknál tartunk: lehet, hogy nem túl eredeti és fantáziadús, de mindenképpen jól hasznosítható ajándék lehet pár csomag keleties hangulatot árasztó füstölő és tartó, egy szép vízipipa és a hozzá tartozó kellékek (pl. illatos dohányok), amelyek akár lakásdekorációként is szolgálhatnak. Jól jöhetnek a lakás keleties jellegének hangsúlyozásához a keleti bútorok, párnák, bármilyen hangulatos lakásfelszerelés is, amelyek nem csak kellemes környezetet teremtenek, de utalnak a tulajdonos érdeklődési területére is. Ha kedvesünk érdeklődik a keleti zenék iránt és minket sem zavarna különösebben az otthoni gyakorlása és a "döcögős" első lépések, akkor akár egy szép, míves darbukával vagy egyéb keleti hangszerrel is meglephetjük őt. (Ezek még a legrosszabb esetben is szép díszei lesznek majd lakásunknak, szobánknak vagy akár a vízipipa sarkunknak.)





Ha viszont semmiképpen nem tárgyi ajándékkal szeretnénk kedveskedni, akkor is több lehetőség áll rendelkezésünkre az anyagi ráfordításunk függvényében.
Nem csak karácsonykor, hanem bármilyen ünnepi alkalomból meglephetjük az ünnepeltet egy arab vacsorával a gombamód szaporodó keleti éttermek egyikében. Itt gyakran hastáncosnők is fokozzák a hangulatot, így két legyet is üthetünk egy csapásra: kedvesünk a finom ételek mellett az ott táncoló hastáncos műsorában is gyönyörködhet (vagy kritizálhatja…)
Óriási meglepetést és örömet szerezhetünk egy másik, nem tárgyi ajándékkal is: befizethetünk egy nílusi hajóútra, vagy elvihetjük kedvesünket bármely arab országba is, ahol élvezheti a napsütést, a kényeztetést, a pihenést, a finom ételeket és ismerkedhet a helyi kultúrával, táncokkal is. Ha kedvesünk török stílusban táncol, bizonyára nem mond nemet egy törökországi utazásra sem.


Ha tudjuk, hogy kedvesünk, barátnőnk hová jár hastáncolni, kinek az óráit látogatja, felkereshetjük a stúdiót, az oktatót is (netről könnyedén kideríthetők a címek, elérhetőségek). Így vásárolhatunk hastáncbérletet az általunk választott értékben, megvehetjük a saját oktatójának dvd-it, cd sorozatát vagy kérhetünk a stúdióból ajándékutalványt is, amit az ajándékozott a saját elképzelései szerint használhat fel órákra, tanfolyamokra stb.

Zenéket, cd-ket, dvd-ket ajándékozhatunk minden mennyiségben. Ehhez azonban jó, ha tudjuk, hogy a megajándékozott milyen stílust szeret, mi van meg neki, hiszen nem biztos, hogy egy törzsi táncos pont egy Best of Raqs Sharqi zenei válogatással lesz boldog … Ha nem ismerjük pontosan a megajándékozott ízlését, táncstílusát, akkor kicsit nehezebb a dolgunk. De ebben az esetben készíthetünk válogatást pl. a saját kedvenc zenéinkből, és megkérhetjük hastáncos kedvesünket, hogy arra táncoljon majd nekünk... Bizonyára örömmel teljesíti kívánságunkat.


Nézzük meg azt az esetet is, ha hastáncosként mi magunk készülnénk valamilyen hastáncos meglepetéssel. Kellemes estét szerezhetünk pl. a párunknak egy csakis az ő számára összeállított kis műsorral (ráadásul így sokkal könnyebben „beadagolható” neki az kosztpénzből/karácsonyi ajándékokra szánt pénzből már októberben előre megvásárolt új fellépő ruha ára is…) De megajándékozhatjuk mi is őt valamilyen arab, török hangszerrel. Így élvezhetjük a közös zenélés örömeit, és ha párunk kedvet kap a doboláshoz, később talán a fellépéseken is kísérhet majd minket. :-)






(Aki hangszert kap, sosem unatkozik. És a párja sem....) :-)))


A tapasztalat azt mutatja, hogy a hastáncoló céges alkalmazottaktól szinte kötelező jelleggel elvárják, hogy a céges karácsonyon hastáncműsorral lepjék meg a többieket. Aki szeret szerepelni, bizonyára örül egy ilyen felkérésnek, aki viszont nem „fellépő típus”, nem szereti produkálni magát, annak számára biztos, hogy nem egyszerű ez a helyzet…
Ezért cégvezetőként, rendezvényszervezőként érdemes átgondolni, hogy ha ragaszkodunk a hastánchoz, akkor a kellemes, oldott hangulat megőrzése érdekében rendelhetünk komplett hastáncműsort is profi táncosokkal a céges karácsonyunkra. Így mindenki jobban jár: a feszengő alkalmazottnak nem kell mórikálnia magát munkatársai előtt (hogy utána hetekig ő legyen a téma a munkahelyen), a karácsonyi műsort pedig mindig nagyon feldobják a profi táncosok dobszólói, nőies és dögös táncai (arról nem is beszélve, hogy az ő számukra szintén ez lehet a legjobb karácsonyi ajándék).

Remélem, a tippekkel segítettem az ajándékválasztás nehéz feladatában és abban is, hogy szépséges, keleti hangulatú karácsonya lehessen minden hastáncosnak és családjának. Boldog ünnepeket kívánok!

Szeretettel,
Mahasti

--------------

Közben megjelent a cikk a Harmoneten is és itt olvasható: http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/52084-keleti-meglepi:-hastanc-es-kellekek-karacsonyra.html#kommentek_itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése