2009. december 27., vasárnap

Ras El Sena 2009 - teljesen szubjektív beszámoló

Ma megvolt a Ras El Sena verseny, amit Yasmina stúdiója szervezett.
Mivel úgysem tudok aludni, gondoltam, megírom a beszámolót.

Szokás szerint éppen hogy sikerült beesnem a kezdésre. A zsűri 21 tagú volt, ami szerintem nagyon jó. Ráadásul pont jó helyre kerültem: Sefirah és Adnan között ültem, így a magamén kívül mindjárt két teljesen más nézőpontból is hallottam a véleményeket.
 Sefirah, én és Adnan (Köszönöm a képeket az O2Médiának.)

Nagyon erős volt a mezőny minden kategóriában, és sokan is voltak az indulók, de a szép táncokkal és szép nőkkel, jó zenékkel hamar elröpült az idő. Mellesleg 11-21 óráig tartott a verseny...

Amint leültem, egyből irtózatos hátfájás tört rám, nem tudom, mitől, de azért végig tudtam csinálni a monstre üldögélést. :-)

Nagyon sokan odajöttek a zsűritagokhoz a vélemények miatt, és ez jó volt. Persze, most sem azok jöttek, akiknek szüksége lett volna szakmai véleményre ahhoz, hogy javuljon a táncuk...

Gyerek kategória
Hát, a gyerekek cukik és bájosak voltak, mint mindig. :-) A Jasmin Hercegnők hozták a szokásos színvonalat és a többiek is nagyon felkészültek voltak.
A Stúdióból Tóth Réka Anna indult, és 2. helyezett lett. Erre a versenyre is Haalima segített neki felkészülni egy tribal fusion koreográfiával, és jól egymásra is találtak benne (pl. a szám címe "Sáska, aki nem táska" lett...). Örülök, hogy ilyen eredményesen tudnak együtt dolgozni.
Réka nagyon magas pontszámokat kapott, ami, úgy gondolom, jogos is volt. A tánca versenyről versenyre tisztul, egyre jobban rátalál önmagára a táncban és minden képessége megvan ahhoz, hogy mozgásban is ki tudja fejezni az érzéseit, elképzeléseit, gondolatvilágát. Egy gyönyörű, izgalmas, szórakoztató, a humorát is megcsillantó táncot láttunk tőle, olyan tiszta technikával, hogy öröm volt nézni. :-))) Nagyon büszke voltam rá.
 
 
Réka, én és Yasmina

A csoportos kezdő kategóriában indulók is helyesek, bátrak, mosolygósak voltak. Tetszett a Shilla Lányai csoport, akik teljes összhangban voltak, és a Shaba Oriental Art kezdő csoport, akik egy Shaba stílusában koreografált, szép, visszafogott, de mégis pajkos táncot lejtettek.
 
Shillával 

Az egyéni kezdőben négyen is indultak a Stúdió képviseletében.
Szendi Boglárka volt az egyik, aki kiváló versenyző. Ő nem a Stúdió növendéke, de magánórák keretében most is engem kért meg, hogy segítsek a felkészülésében, amit ez alkalommal is megtisztelőnek tartottam és örömmel vállaltam el. Dekoratív, szépen mutat a színpadon a gyönyörű, saját készítésű ruháiban. Arcjátéka most is lenyűgöző volt, dinamikusan táncolt. Kiváló raqs sharqi táncos, már csak a technikát kell csiszolni egyes pontokon, de a kellő tűz és a dráma már megvan benne.

Takács Éva Bianka (Vicuska) felkészülésében is magánórákon segítettem.
Vicuska, ugyanúgy, ahogy Boglárka, ritka szorgalmas tanítvány, aki képes éjt nappallá téve gyakorolni.
Ez volt élete első versenye, és nagyon szép indulás volt. (A sok-sok szép, fiatal tehetséget látva szívem szerint indítottam volna egy külön kategóriát "Dekoratív és tehetséges tinédzserek, akik előtt nagy jövő áll" címmel, mert Vicuskán kívül is rengeteg ilyen kislány táncát nézhettem végig.)
Vicuska azzal fogadott a versenyen, hogy kicsit átírta, így én is izgultam egy kicsit, hogy mit is fogunk látni. Végül egy nagyon tüzes, nagyon dinamikus, elsöprő erejű táncot mutatott be, ami lenyűgözött minden zsűritagot (különösen a mellettem ülő Adnant, akitől maximális pontszámot kapott!) A fiatalos erő és lendület azonban néhány helyen a technika rovására ment, és ez némiképp visszavetette Vicuska pontszámait.
Szerencsére a pontszámokat a Stúdió képviselői közül senki nem vette a szívére (különben kár is lenne versenyeken indulni), így Vicus táncában is hamarosan újra gyönyörködhetünk a január 30-i egri versenyen.
Ő egy abszolút színpadra termett ember. :-) Ja, és anyukájának üzenem, hogy szép volt a ruhája is, sokan megdicsérték! :-)

Kállai Vivien még nem rég óta jár hozzám, egyébként a szép, tiszta mozgást és a stabil alapokat Monittánál szerezte. Vivien török zenére táncolt, így aztán le sem tagadhatta volna török származását... (Természetesen, nem az, de nagyon hiteles török lányka lenne belőle.) :-)
Bájos, dekoratív, mind a megjelenése, mind a tánca esztétikus, harmonikus, öröm nézni. Jó volt a zeneválasztás is, illett az egyéniségéhez. Jó volt a zenei interpretációja is, bár, mint kiderült, improvizáció volt a tánca, mivel elfelejtette már az elején a koreográfiát (ez gyakran előfordul....), de ezt nem lehetett észrevenni.

Nyúl Zsanett kezdőként élete második versenyén vett részt, és itt már saját koreográfiájával indult. Szép ruha, szép tánc, a technikája pedig most is lenyűgöző volt. Jó látni, hogy van, akinek a verseny izgalmai ellenére sem esik szét a mozgása. Ez ritka adomány! Zsani technikáját most is sokan dícsérték, és kiemelték, hogy kezdő létére milyen szépen táncol.

Összességében a lányok mindannyian tudták hozni legalább azt a színvonalat, ami elvárható volt tőlük a tudásszintjük, felkészülésük, munkájuk alapján, a javítani valókat pedig majd az órákon csiszoljuk. Nagyon büszke vagyok rájuk, nem csak a táncuk, hanem a bátorságuk miatt is, hogy el mertek indulni egy ilyen komoly versenyen.


A csoportos haladó kategóriában volt a legnagyobb a küzdelem, mint mindig. Nagyon erős volt a mezőny, a legjobb iskolák legjobb csoportjaival. Sajnáltam, hogy a Holdfény Lányai nem tudtak most indulni, de mi már a január 23-i és 30-i versenyekre készülünk, és ez viszi el mostanság az energiánkat.
Nem is tudok kit kiemelni, olyan jók voltak.  Voltak 10-12 fős csoportok is (a tánctér max. 8 nm volt...), így az általunk már ismert és gyakorolt "hering hastánc" a mai napon új értelmet nyert a számomra. Különösen a fátylazások voltak érdekesek... Ja, meg a botos táncok...

Egyébként egyszer volt egy olyan fellépésünk, ahol 4 fővel táncoltunk 1,5 nm-en egy formációs dobszólót... Az sem volt semmi, de azért amikor ezen a versenyen 12-en kétfátylaztak egyszerre egy formációs táncban, az azt hiszem, vitte a pálmát.

A csúcs most is az egyéni haladó kategória volt. Rengeteg versenyzővel, akiket már évek óta látunk, nyomon követjük a fejlődésüket.
Ebben a kategóriában Rembeczki Eszter képviselte a Stúdiót.
Hihetetlenül nagyot alakított a már a TranszOrient előadásban is látott Tavasz című fúziós koreográfiájában. Ez a tánc hónapról hónapra, előadásról előadásra csiszolódik. Egyre mélyebb tartalmak kerülnek benne felszínre, Eszti előadásmódja egyre meggyőzőbb, mindinkább önmagát adja. Hihetetlen precizitással, technikával táncolt most is, élete legjobb táncát mutatta (persze, minden versenye után ezt mondom, de tényleg így van!) :-)
Ja, és kiemelném a profi be és levonulást, amiről sokan még a haladó kategóriában rutinos előadó létükre is elfelejtkeznek.

Eszti tánca most is megosztotta a zsűrit, de szerencsére, ez benne sem okozott törést és továbbra sem veszítette el a versenyzői kedvét. Mondhatni, már megszoktuk, bár olyan még nem volt, hogy a zsűri először arról szavazott volna, hogy pontozzák-e Eszti táncát vagy sem. :-)  Ha az ember "alteros" és felvállaltan a saját stílusában táncol, eltérve a hagyományos utaktól, annak tisztában kell lennie azzal is, hogy mindig lesznek, akiknek ez nem nyeri el a tetszését, és sok időbe telik, míg elfogadják.

A verseny végén igazi nyereményeső várta a fellépőket. Nem csak a helyezetteket díjazták, hanem a zsűri tagjai maguk is rengeteg különdíjat kiosztottak.
Tőlem is kaptak különdíjakat néhányan: Gulyás Orsolya (egyéni kezdő kategória), Gecsei Alíz, Balogh Patrícia, Buzdor Adrienn és Rembeczki Eszter (egyéni haladó kategória).

Eszti egy workshop részvételi lehetőséget nyert 2010-re.
Ezeken kívül mindenki, aki a Stúdiót képviselte ezen a versenyen, két-két belépőt kap tőlem a január 23-i IV. Holdfény Lányai Páros és Csoportos Hastáncversenyre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése