2017. július 24., hétfő

A hastáncosnő legendája (írta: Orosz Orsolya)

Újabb "őrület" következik Orosz Orsolya tollából. Orsi annyira fantasztikusan ír, hogy muszáj veletek megosztanom a "szösszeneteit". :-) Nagyon jó szórakozást hozzá!

************************************
A Hastáncosnő legendája... www.facebook.com/Mahasti10 


A hastáncosnő legendája

Darwin mehet a levesbe

Abban egyetértünk, hogy egyetlen hastáncosnő sem származhat majomtól (köszi Darwin, most ezt tényleg komolyan gondoltad?), a hagyományos evolúciós elmélet itt megbukott. Mindig is tudtam, hogy ez egy kamu. Most viccen kívül, ha egymás mellé állítasz egy benga gorillát és egy szépséges hastáncost, te el tudod képzelni, hogy bárminemű közös van bennük? J
a, hogy nem így kell nézni a dolgokat… Tényleg? Tökmindegy, a majmos vonal sehogy se stimmel. Darwinnak és a haverjainak egy hatalmas pacsi, és kutatunk tovább.

A teológiai verzió sem járható út. Nem férünk bele egyetlen szent könyvbe sem. Gyorsan végignyálaztam a teremtéstörténeteket (na jó, amolyan gyorsolvasás technikát alkalmazva, mert beleőszülnék), és sehol egy árva szó a hastáncosnőkről… Az nem lehet, hogy egyetlen isten sem teremtett vagy alkotott ilyen szépséget. Az kizárt. Hát hogy a csudába lehetett csak úgy elfeledkezni erről, érthetetlen.
Nem adtam fel, mert tudtam, hogy mint minden, a hastáncosnő születése is alátámasztható tudományosan, és számtalan mítosz övezi, csak utána kell járni
Ezt tettem.

A kezdetek


Egy piciny falu öreg házikójának fahéjillatú konyhájában ültem, az idős néne hokedlijén. A nénike kendővel a fején, botjára támaszkodva rám mosolygott, majd ezt kérdezte: mit látsz rajtam, te lány? 
Értetlen arcomat fürkészve kikötötte a kendőjét, az asztalra tette, majd mellé helyezte a botját, végül a derekáról leoldotta a kötényét, szépen odatette a bot és a kendő mellé azt is. És várt, türelmesen.
Értetlen arcomat fürkészve kikötötte a kendőjét, az asztalra tette, majd mellé helyezte a botját, végül a derekáról leoldotta a kötényét, szépen odatette a bot és a kendő mellé azt is. És várt, türelmesen.

Szent pillanat volt, éreztem, hogy nem szabad megszólalnom. És ő elkezdett mesélni:
A legszebb dolgoknak sosincs nyoma, a szívekben él tovább. Nincs könyvben megírva, nem jegyzi krónika, egyszerűen csak tudjuk és tovább adjuk. A szépség kezdetektől fogva létezik, ott van mindenben és mindenkiben. Néha rejtőzködik, máskor virul teljes pompájában. Vagy éppen láthatatlan. Az igazi szép megfoghatatlan. Meg tudod-e fogni a pillangó szárnyát anélkül, hogy megsebeznéd, meg tudod-e fogni az éjjel nyíló rózsa illatát vagy a lemenő nap varázslatos fényét? 
A gyönyörű legendák is érinthetetlenek…Tudni akarunk mindent, kibogozni, holott csak figyelni kell és elfogadni… Látom, hogy te is választ akarsz a kérdésedre. Két történetet mondok el, és döntsd el te, melyik lesz az, amelyik a te szívedben él majd tovább.

Tudni akarunk mindent, kibogozni, holott csak figyelni kell és elfogadni… Látom, hogy te is választ akarsz a kérdésedre. Két történetet mondok el, és döntsd el te, melyik lesz az, amelyik a te szívedben él majd tovább.

A legenda: pillangók és tündérek násza

…Sok millió évvel ezelőtt, amikor a Föld még szív alakú volt, és minden buján illatozott, létezett egy Tündérkert, ahol a piciny virágok csilingelő dallamokra ébredtek és bontogatták szirmaikat, és halk dobpergésre zárultak össze minden este. Ezeket a virágokat pirinyó tündérek gondozták, fésülték, harmatcseppel öntözték. Gondtalanul éltek, ám nagyon unatkoztak. Elhatározták, hogy egy kis színt visznek az életükbe, felpezsdítik a szép, ám meglehetősen lassú mindennapokat Tündérkertben. Így hát Pillangó országból meghívták a tarka lepke hercegeket. 

Hét nap és hét éjjel tartott a különös násztánc a szentjánosbogarak pislákoló fényében. 

Hét nap és hét éjjel tartott a különös násztánc a szentjánosbogarak pislákoló fényében. 

Hét nap és hét éjjel tartott a különös násztánc a szentjánosbogarak pislákoló fényében. Hetednapra megszületett a tündérek és a pillangók nászából a varázslatos hastáncosnő. Csodálatos selyemfátylát a pillangóktól, a bájt és a kecsességet a tündérektől kapta örökül. A hajnali csilingelő dallamok egzotikus arab zenévé változtak, az esti halk dobpergést pedig felváltotta a darbuka izgalmas dum-dum-tak ritmusa. 

Hetednapra megszületett a tündérek és a pillangók nászából a varázslatos hastáncosnő.

Hetednapra megszületett a tündérek és a pillangók nászából a varázslatos hastáncosnő.

Csodálatos selyemfátylát a pillangóktól, a bájt és a kecsességet a tündérektől kapta örökül.

És a hastáncosnők táncolni kezdtek, táncoltak éjjel és nappal, egyre különösebb és bonyolultabb figurákat, lépéseket vittek táncukba és kápráztatták el Tündérkertet. Ruhájuk leheletfinom lepkeszárny volt, amelyet csillogó harmatcseppekkel ékesítettek. A virágok meghajoltak előttük, a tündérek büszkén mosolyogtak. 

Ruhájuk leheletfinom lepkeszárny volt, amelyet csillogó harmatcseppekkel ékesítettek.

Ruhájuk leheletfinom lepkeszárny volt, amelyet csillogó harmatcseppekkel ékesítettek.

Igen ám, de hamarosan híre kelt ennek a csodának, mindenki kíváncsi lett a hastáncosnők gyönyörű táncára. A világ minden tájáról özönlöttek, ellepték Tündérkertet az ismeretlen imádók, letarolva szinte mindent. A tündéreknek többé nem volt hatalmuk mindenek felett, a virágok ijedten bezárultak. Tündérkert pillanatok alatt megsemmisült. A hastáncosnők pedig fátyluk mögé bújva szétszóródtak a világban, hogy ne érintse őket senki. Csak ott, és akkor jönnek elő, amikor akarnak, magukban őrizve a pillangók és a tündérek titkát, sejtelmesen mosolyogva, táncukkal megidézve a hét éj násztáncának örökös csábítását.”

A hastáncosnők pedig fátyluk mögé bújva szétszóródtak a világban, hogy ne érintse őket senki.

És a valóság…

„És nézd, ezek a titkok minden nőben ott vannak, mindannyian részesei vagyunk ennek a különös világnak, ha akarjuk, ha nem. Szeretünk, csábítunk, rejtőzködünk, előjövünk. Szeretjük megélni a  pillanatokat, az apró csodákat. Mert itt van mind, körülöttünk. 
Látod, én már nagyon öreg vagyok, de emitt a kendőm, amit a fejemen hordok. Valaha selyemfátyol volt. Itt meg a kötényem, ami régen a csípőmet díszítette. Ez a bot, amire ez az öreg kéz támaszkodik, egy csillogó saidi botként látott szebb napokat. Érted már, lelkem? A nő maga a csoda, benne él, általa él. Születésétől kezdve hordozója. És minden nőben rejtve ott él haláláig a csábítás papnője, a hastáncosnő. Nem mindenki veszi ezt észre magában, és szegényebb lesz, semmint gondolná. De aki felismeri, az a föld legboldogabb asszonya. A titkok birtokosa, őrzője, továbbadója. Amióta világ a világ vagy tán még annak előtte is.”

És minden nőben rejtve ott él haláláig a csábítás papnője, a hastáncosnő.

De aki felismeri, az a föld legboldogabb asszonya. 

Ellágyultan hallgattam a nénike bölcs szavait. Hajlok rá, hogy a legendát részesítsem előnyben, gyermeki lelkem kielégítendő, de a valóság is önmagáért beszél. S bár a pillangók és tündérek násza akár meg is történhetett, úgy az is igaz, hogy a csoda bennünk van, és még a legöregebb néne is büszkén viseli a hastánc kellékeit, csak sokan nem tudják, mi is az valójában…



**************************
A képek forrása: Pixabay, Pinterest

**************************

Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
www.mahasti.hu 
www.facebook.com/mahasti10
www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
www.youtube.com/user/Mahasti10
www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com 
Szívvel-Lélekkel Stúdió, Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 


Versenyek, szponzorálások, zsűrizések, rendezvények, programok

2017. augusztus 17-20. Mahasti Hastánctábor, Erőmerítő Jógatábor https://www.facebook.com/events/275359552899488/ 

2017. szeptember 23. A Női Lélek Útjai - Táncest https://www.facebook.com/events/1172672092831732/ 
2017. szeptember 29. Pressburg Dance Fest, Szlovákia, Pozsony  https://www.facebook.com/PressburgDanceFest
2017. november Westoriental Zalaegerszegi fesztivál és verseny https://www.facebook.com/events/362034017513839/
2017. december 2-3 Bellydancer of the World, Duisburg www.leyla-jouvana.de 
2018. február 11. XII. Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncverseny https://www.facebook.com/events/1292021220874297

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése