2019. március 29., péntek

Rázza magát, aki él - Hastánc 40-50-60+


Ez a cikkem a Harmoneten jelent meg 2008. szeptember 4-én. Az eredeti verzióját itt találod: 

Rázza magát, aki él! - Beleszerettünk a hastáncba! (Fitten 60+)

2008. szeptember 04. 
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-03-29

Arra a kérdésre keressük a választ, hogy mit adhat egy nőnek a hastánc egy bizonyos kor felett, akár szép korban, miért választják az idősebb korosztály tagjai is a hastáncot. 

Mi motiválja őket, mi ad erőt és kitartást ehhez a nem éppen könnyen elsajátítható mozgásformához? 

Hogyan tanulnak, mit részesítenek előnyben, mi változik bennük a tánc hatására? 


Gyürü Zsuzsa és a tánc öröme

Kedvenc mozdulatok

"A csípőkörök, mivel jól áll a mozdulat. És persze a mellrázás, mert van mit!" - nevet Gabi.
Az asszonycsoport tagjai nyitottak minden stílusra, minden mozdulatra, de különösen kedvelik a lágy, kígyózó-körző-hullámzó mozgásokat, egyrészt, mert ezeket találják a legnőiesebbnek, másrészt mert ezek a leginkább ízületkímélő mozdulatok a hastáncban. És persze a rázások, mert ebben a korban már általában tényleg "van mit". Tanúsíthatom, hogy amikor egy asszonycsoport kiáll a színpadra és elkezdődik a rázás, azt mindig óriási tapsorkán kíséri!

A stílusok tekintetében én, mint oktató, 40 felett a hastáncon belül mindenképpen ajánlom a saidi táncot, illetve a különböző orientális népi vagy népies táncokat. 40 felett már igazán bátran, felszabadultan élhetjük meg a nőiességüket, bátran csinálhatunk bármit, ami jólesik. Sugárzik belőlünk a magabiztosság, az, hogy "mi már ismerjük a dörgést", tisztában vagyunk önmagunkkal, tudjuk, miről szól az élet, a férfi-nő kapcsolat, az emberi kapcsolatok. Éppen ezért bátran táncolhatunk kacérabb, pajkosabb táncokat is, mint pl. a botos tánc. Ez kimondottan arról szól, hogy egy nő hányféleképpen viszonyulhat a férfihoz és a férfiassághoz.



Karli Ferencné és a saidi tánc


Kölesné Évi (balra), a legszebb korú magyar hastáncosnő és szupernagyi.
Jobbra Pusztai Sándorné. Duóban indulnak hastáncversenyeken. 



Oktatóként ajánlom még a törzsi táncokat is, amelyekben még inkább megnyilváníthatjuk női öntudatunkat, kifejezhetjük a bennünk rejlő női erőt.
Persze a kecsességet, lágyságot, törékenységet kifejező táncok - mint pl. a lírai fátyoltáncok és a raqs sharqi - is sokat segíthetnek abban, hogy az életben is ilyenekké váljunk, hogy a "törékeny", vénuszi vonalat is erősítsük és kifejezésre juttathassuk a színpadon és az életünkben egyaránt.

A lágy, nőies mozdulatok lelkileg is ellágyítanak - ez különösen hasznos a vezető beosztásban dolgozó nőknek, akik a napi kemény és felelősségteljes munka után beesve itt végre lazíthatnak is. A saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy soha olyan vidám, felszabadult csoportom nem volt, mint az asszonycsoport, ennyi kacagást szinte elképzelni is nehéz! A stúdióban már hosszú évek óta működik asszonycsoport, kizárólag 35 éven felülieknek (az átlagéletkor 45-60 év körül mozog). Itt együtt táncolnak a kezdők és haladók, soványak és teltebbek, mert mindenki a tánc öröméért és áldásos hatásiért jár ide. Bárki csatlakozik hozzájuk, az könnyedén felzárkózik és felveszi a ritmust, mert a lelkesedésük ragadós.



Tutó Krisztina, hastáncos szupernagyi


A tanárnak sem könnyebb
A legtöbben örülnek, ha van lehetőségük külön asszonycsoportba járni, és szívesen élnek is vele. Ha azonban nincs, akkor a megkérdezettek többsége nem bánja, ha vegyes korosztályú csoportokban tanulhat, ahol akár a pár éves gyermekektől a nagymama korúakig együtt táncolhatnak a nők.

"Nem hiszem, hogy a nőket koruk szerint külön kellene választani. Több generáció összetartozása sok segítséget nyújt a fiatalabbaknak élethelyzeteik megoldásában. Nem véletlen, hogy évszázadokig jól működött a több generációs családok együttélése is." /Zahra, 44/


A hastáncoló hölgyek jó része egyetért abban, hogy az az oktató, aki asszonycsoportot vezet, nagyobb kihívással néz szembe. Nehezebb újra "mozgásba lendíteni" a megkopott testet, a kialakult világképen, gondolkodásmódon nehezebb változtatni. A nők sokszor túlterheltek a munka, a család, a háztartás vezetése miatt, ezért először a külvilágról szóló gondolatokat kell kikapcsolni az órán, hogy befogadóbbak legyenek az újra, hogy könnyebben tanuljanak. Aztán persze sokszor az sem mindegy, milyen zenére táncolunk, milyen eszközzel, milyen mozdulatokkal.


"A fiatalabbak biztosan könnyebben sajátítják el a rengeteg hajlékonyságot és rugalmasságot igénylő mozdulatokat, az idősebb korosztály pedig lelkileg talán könnyebben ráhangolódik a tánc által közvetített érzésekre a nagyobb élettapasztalat miatt." /Melinda, 40/

"Több türelem kell ahhoz, hogy a tanár az önbizalmunkat erősítse, a gátlásainkat feloldja. Ugyanakkor az is eszembe jutott, hogy a tanár jókedve, a pozitív hozzáállása és a lelkesedése, az, hogy Ő örömmel táncol, átragad a csoportjára is. Ez azonban független a csoport korosztályától. Gondolom, hogy itt a hastáncoktatásnál is - mint az élet minden más területén is - a hozzáállás a legfontosabb. Igaz az is, hogy lehet a tanár lelkes, kedves, mosolygós, "rázhatja" magát, ha a csoport "negatív", vagy nem elfogadó." /Kati, 42/


Tutó Krisztina és a Saidah csoport (40+-os anyukák)


Szinte minden megkérdezett hastáncos hölgy kiemelte a tanár személyiségének fontosságát, hozzáállását, azt, hogy mennyire számít a jókedve, türelme, szeretete. Néha akár az oktató életkora is problémát jelenthet, hiszen egy huszonéves, fiatal oktatónak nehezebb ráhangolódnia az asszonyok életérzésére, gondjaira, hangulatvilágára, mint egy korban hozzájuk közelebb álló tánctanárnak.



Természetesen, a felsoroltak a vegyes korosztályú, illetve a fiatal csoportokra is igazak, azonban az asszonycsoportnál ezek a dolgok fokozottabban érvényesülnek.
A Magyar Hastáncintézetben a leendő hastáncoktatókkal ezért fordítunk kiemelt figyelmet az asszonycsoport oktatására és fejlesztésére külön tantárgy keretein belül. Itt részletesen kitérünk az ebben a cikkben is felvázolt témákra, az asszonycsoportok, idősebb hölgyek oktatásának lehetőségeire, örömeire, kihívásaira, és próbatanításon keresztül maguk a leendő oktatók is ízelítőt kaphatnak az asszonycsoport óráinak hangulatából.

Végezetül, mintegy az eddigiek rövid és tömör összefoglalásaként, egy kedves tanítványom levelét idézem, aki minden nőnek példát mutathat a belőle áradó életszeretettel és vidámsággal: 

"Imádok táncolni. Ifjabb koromban hébe-hóba eljutottam hastánc órára. Sajnos a sok munka, gyereknevelés, építkezés, miegymás miatt ki kellett hagynom az életemből. Így csak álmomban táncoltam. Hatvan évesen új életet kezdtem. Elkezdtem rendszeresen járni. Ez már három éve tart. Robot-nyanyából ismét nővé változtam. Boldoggá tesz a tánc. Figyelek a járásomra, testtartásomra. A visszajelzések jók. Emellett ez nagyon egészséges, erősíti a női szerveket és a csontozatot is. A foglalkozásokon sokat nevetünk, viháncolunk. Nincsenek elvárások, mindenki annyira terheli magát, amennyire jól esik neki. Sztresszoldó hatása van. Az oktatók nagy tudásúak, aranyosak. Mindenkinek szeretettel ajánlom!" /Jutka, 63/"


Molnárné Bihari Gyöngyi, hastáncos szupernagyi 



*************

A cikksorozat következő/előző részét is olvasd el itt: 

Ez is a témához kapcsolódik: 


************************


Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
www.facebook.com/mahasti10
www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
www.youtube.com/user/Mahasti10
www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com 
www.mahasti.hu 
Szívvel-Lélekkel Stúdió, Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 


Programok, fellépések, versenyek, zsűrizések, oktatás

2019. április 5-6. (péntek-szombat) Erőmerítő Iránytű tréning Sütő Marcsival és Mahastival
https://m.facebook.com/events/389177405198426/ 

2019. április 27-28. Hastáncoktatói Mentorprogram képzési napok
Eszközhasználat (gyakorlat), fátyoltechnika és egyéb eszközök használata (Mahasti)
Stílusismeret (elmélet) (Mahasti)
https://www.facebook.com/hastancoktatoimentorprogram/

2019. május 5. Tahmina Hastáncverseny https://www.facebook.com/events/1934876003273506 

2019. május 18-19. Hastáncoktatói Mentorprogram képzési napok
Hastánc a gyakorlatban (Táncpedagógiai rész, kezdő szintű koreográfia összeállítása) (Mahasti)
Hastánc a gyakorlatban (Táncpedagógiai rész, kezdő szintű koreográfia összeállítása) (Mahasti)  
https://www.facebook.com/hastancoktatoimentorprogram/

2019. június 15. Hastáncoktatói Mentorprogram I. félévi VIZSGA
https://www.facebook.com/hastancoktatoimentorprogram/ 

2019. június 23. Mahasti - 20, a Mahasti Hastáncstúdió 20 éves évzáró gálája https://www.facebook.com/events/907689892772725

2019. június 29. Csepeli Orientális Táncfesztivál 
https://www.facebook.com/hastancfesztival/

2019. június 30. Gyöngyösi Hastáncverseny
https://www.facebook.com/events/234983000785198/ 

2019. augusztus 17-20. Mahasti Hastánctábor, Erőmerítő Jógatábor
https://www.facebook.com/events/322130058443647/

2019. november 30-december 1., Németország, Duisburg - 13. Contest Bellydancer of the World 
http://leyla-jouvana.de/index.php/en/contest-info-menu-engl

2019. december 8. vasárnap VI. Női Szépség és Egészség Napja a Szívvel-Lélekkel Stúdióban
https://www.facebook.com/events/420476605428317/

2019. december 29. vasárnap Erőmerító Iránytű (évösszegző-évindító) tréning Sütő Marcsival és Mahastival

2020. március 1. vasárnap 10-18-ig XIV. Holdfény Lányai Páros és csoportos Nemzetközi Hastáncverseny és workshopok 

https://www.facebook.com/events/822136728131859/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése