2022. április 25., hétfő

Lámpások a sötétben... (Orosz Orsolya cikke)

 

Lámpások a sötétben

Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel


Sokan, sokféleképpen segítünk, navigálunk, vagy nyújtjuk ki kezünket egy másikért. Ahol azonban a kreativitás is felüti fejét, és a szükségleteken túl a testi-lelki stimulálás is hangsúlyt kap, ott csodák születnek. Piciny, de erős fények gyúlnak ki a reménytelenség alagútjában. Egy ilyen lámpás Mahasti, a Szívvel-Lélekkel Stúdió alapítója, vezetője.


Mahasti nyelvész, édesanya, coach, mentor, több évtizedes múltra visszatekintő táncművész, és annyi minden még, hogy aki jól ismeri, se tudja követni, csak látja azt a csodálatosan kiteljesedő utat, amin jár.

Nem véletlen a stúdió neve - Szívvel-Lélekkel -, ami egyben mottó, életfilozófia, szemlélet, hozzáállás. A szavak helyett tettek, szívből, a lélek vezérelte úton.

A tánc varázslatos gyógyító ereje, ami rengeteg lánynak, nőnek segített már, most új perspektívába helyeződött.

 

A február végi események után Mahasti is elsők között lépett a tettek mezejére. Az ukrán tolmácsolás/fordítás (várandós/szoptatós édesanyáknak való tanácsadásban) és az adományok gyűjtése után stúdióját ajánlotta fel, így sorra érkeztek és jönnek hozzá ukrán lányok, asszonyok, akiknek egy-egy beszélgetésen túl a tánc is örömet, fényt, reményt és szépséget hoz a jelenlegi megtorpant és bizonytalan életükbe.


Larisza



Megtorpant?? Larisza, aki egy a sokszázezerből, aki otthonát elhagyni kényszerült, szinte azonnal belesimult a kitárt karok ölelésébe és a tánc mellett már külön jógaórákat tart ukránul, ukrán lányoknak. Azoknak, akik mindent hátrahagyva egy pici reménybe szeretnének kapaszkodni, egy picit örülni, egy picit kiszakadni a Nagy Reménytelenségből. Mert lehet. Mert kell. A biztatás, a szelíd szó, a nevetés, a könny éppúgy, mint a legcudarabb időkben is megélni, átélni nőiségünket, megmaradni embernek, megmaradni nőnek. Átélni a közösség gyógyító erejét, tartozni valakihez és önazonosnak maradni. Mindezt lazán, könnyedén.  Élvezettel megragadni a pillanatokat.

Mahasti csodálatosan kedves szavakkal, empátiával, humorral oldja és terelgeti tanítványait, mentoráltjait, bárkit, aki hozzá fordul, magyarul, angolul, oroszul, ukránul. Instruál, támogat, segít, teszi azt, amit az angyallelkűek szoktak.


Mása örömtánca. Fotó: Ludmila Zakharova 


Régi tanítványa, Mása, aki családjával Oroszországból volt kénytelen távozni 2014-ben, szintén nem tétlenkedett. Azonnal kezdő tánckurzusokat szervezett. Ő pontosan tudja, mit jelent ez: menekülni, elhagyni a biztosnak vélt otthont, munkahelyet – Mása jogászként lehetetlenült el s szakadt el szülőföldjétől pár hónapos kislányával…-, és idegenben, egy teljesen más kultúrában új életet kezdeni. A jogos, ám nyomasztó feszültséget, depressziót pontosan Mahastinál küzdötte le sok évvel ezelőtt, és vált mára kiegyensúlyozott, életvidám, nyitott személyiséggé, -aki valójában-, egyúttal az orientális táncvilág egyik meghatározó alakjává. Mahasti mellett nem csak az önbizalma, életkedve tért vissza, hanem profi táncosnőként a színpad mellett tanít is, lelkesen, bizonyítva, hogy nincs lehetetlen…

Ezerféleképpen csempészhetünk örömet egy fájó léleknek, törölhetünk le könnyet egy arcról, foghatunk meg egy kezet, cseppenthetünk jókedvet a bánat poharába, és adhatunk feledhetetlen pillanatokat.

A művészet, a tánc kétségtelenül olyasmi, ami észrevétlenül gyógyít. Azt érzed, hogy könnyebb a lelked, magabiztosabb vagy, leteszel pár terhet, és válsz óhatatlan kiegyensúlyozott önmagaddá. A tánc nyelve nemzetközi. Nőnek lenni is az. Átélni, megélni a pillanatokat, színessé változtatni a szürkeséget. Úgy, hogy közben élvezed is, amit csinálsz. Nem muszájból, nem kényszerből. Önmagad miatt. Most különösen fontos ez mindenkinek. Mindannyiónknak.

Miért? Mert a női körök, a közös tánc, a támogató közeg, és persze a hozzáértő, profi vezető, Mahasti, garancia arra, hogy igenis ott a lámpás mindenütt, a legnehezebb időkben is, aminek lángja mellett átmelegszik minden lélek, és aminek fénye átível mindenek felett. Először pici időre, ha úgy, akkor örökké.


Mása és Mahasti. Fotó: Ludmila Zakharova


Mahasti, Mása, Larisza….., és sokan mások, más-más gyökerekkel, háttérrel, kultúrával. A híd köztük a szeretet, a szív és lélek összefonódása. A hit. A remény. A segítségnyújtás anélkül, hogy éreznéd elesettséged (minden segítségnyújtás egyik fontos kulcsa ez).. A tánc csodálatos eszköze ennek.

A Szívvel-Lélekkel Stúdió ékes példája annak, miként adhatjuk vissza az elveszettnek gondolt hitet, miként tarthatunk össze a káoszban, miként oldhatunk traumákat, és nyithatunk újabb és újabb kapukat életünk blokkjaiban. Egyszerűen, nyitott szívvel, reményt nyújtva.



Mahasti


*******************


A cikk szerzője Orosz Orsolya újságíró, meseíró, segítő, mentor, önkéntes, és természetesen hastáncos, anya...


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése