2010. október 11., hétfő

Szolnoki hastáncverseny - röviden, szubjektíven

Milyen jó, hogy van ez a blog. Ide tényleg írhatok szubjektíven, még ha szakmai szemmel is nézem a "műsort". :-)

Tegnap Szolnokon voltunk, a Shilla által szervezett hastáncversenyen.
Én zsűriztem, és a Stúdió "színeiben" indult Nyúl Zsani, Stúber Gyöngyi és Rembeczki Eszter.

A szokásos barátságos, kellemes légkör fogadott (nyilván a versenyzők másképpen érzékelték a "nyugodt, barátságos" légkört...) :-)))
Shilla nyugalma mindig lenyűgöz. Nem tudom elhinni, hogy szervezőként ennyire nyugodt tud maradni valaki, miközben zsűriz, szervez, elveszett embereket keres, okleveleket tölt ki, gondoskodik a zsűriről satöbbi...
Remélem, a február 20-i újabb Holdfény Lányai versenyen én is meg tudom majd őrizni a viszonylagos nyugalmamat, mert látom, hogy ez mennyit számít.

Rengeteg induló volt minden kategóriában; csak néhányat említek meg közülük, teljesen szubjektív szempontok szerint.Egyéb véleményekért, tanácsokért bármelyik versenyző felhívhat a honlapomon megtalálható telefonszámon, és örömmel konzultálok bárkivel e-mailben is. (Azért minél előbb keressetek meg, amíg el nem felejtem, hogy ki mit táncolt és el tudom olvasni a jegyzeteimet.) :-)

A gyerek kategória nagyon tetszett. Persze, a kis táncos lánykák mindig édesek... De olyan jó látni, hogy ennyi kislánynak (vagy az anyukájuknak, szüleiknek) fontos a szépség, a nőies, szép mozgás fejlesztése és a nőiségük megőrzése.
Nagy kedvencem Mozsár Lolita, akit már többször láttam versenyezni. Született kis hastáncos, nagyon profin mozog a színpadon, pedig igen fiatalka (ránézésre 7 éves lehet). Szépen elegyíti a nőiséget és a gyerekséget, technikás, szépen táncol, érzi a zenét...
Sőregi Veronika már nagyobbacska, de ő is gyönyörűen táncol, olyan plasztikus, művészi mozgása van; jó nézni. Remélem, lassan már mosolyogni is fog tánc közben! :-) Nagyon szuper!
Gajda (vagy Sajda?) Szimónát nem ismertem ezelőtt, de szívem szerint kiosztottam volna neki a "Miből lesz a cserebogár!?" különdíjat. Nagyon kis életrevaló, aranyos volt, ahogy táncolt.

A juniorok közül nagyon tetszett még Papp Renáta tánca.
Paur Vanda egyszerűen gyönyörű, és a tánca is szépen fejlődik, alakul... "Kívül bárány, belül farkas", ahogy ő maga fogalmazott... :-))) Van benne igazság. :-) Dögös kis csajszi, az biztos!
Tóth Réka pedig már most profi. Született tehetség, aki mindig lenyűgözi a zsűrit. :-)

A felnőtt kezdő kategóriában kiemelném Pap Adriennt. Izgató, érzéki nő és eredeti, felejthetetlen figura. Kíváncsi vagyok, legközelebb mivel borzolja majd a kedélyünket és az energiáinkat. :-) Rám nagyon erősen hatott.
Buri Bettináról ennyit írtam: "Szuper!" :-) (Persze, a hiányosságok és "ejnye-bejnyék" tekintetében megkereshet, és azt is elmondom ám szívesen! :-))
Nyúl Zsani tánca alatt persze agyon idegeskedtem magamat. :-) A lelkesedése töretlen, ami szerintem óriási dolog. Nagyon szép fejlődést látok nála mind a külső (ruha, smink), mind a tánctechnika és az előadásmód terén. Lassan átléphet ő is a középhaladó kategóriába a versenyeken. Kicsit szorgalmasabb óralátogatással már rég a haladó kategóriában indulhatna bárhol, akkora tehetsége van.

A felnőtt kezdő kategória mindig sok izgalmat tartogat nekem is. Érett, komoly nők lépnek a színpadra, akik nőiségük teljében bájosak, szexisek, gyönyörűek a ruháik... és úgy izgulnak, mint a kis ovisok. Meg persze én is tövig rágom a körmömet velük együtt. :-)))
És jó látni, hogy meg tudják adni a nézőknek azt, amit a fiatal hastáncos lánykák még nem: a saját, kiforrott egyéniségüket, kisugárzásukat viszik bele a táncba, amit nagyon nagyra értékelek.

A felnőtt középhaladó kategóriában Ludányi Laurát először láttam táncolni, de a szép mozgásával, a kisugárzásával, a tekintetével egyből belopta magát a szívembe. :-) (Az "ejnye-bejnyéket" meg már a helyszínen megkapta.) :-))
Stúber Gyöngyiért már nem izgultam annyira, mert tudtam, hogy vagány, talpraesett csajszi, és lassan már rutinos előadónak és versenyzőnek mondható. Az átélésével, az arcjátékával és a technikai tudásával el is nyerte a zsűri tetszését (különösen a férfiakét...) :-))) Nagyon jól szórakoztam a tánca alatt (ez nálam fontos kritérium), és a kapott magas pontszámaival is elgedett voltam. Szépen jön felfelé, egyre jobbak az eredményei, és remélem, ő is hamarosan kategóriát vált és már a haladókkal fog versenyezni.

A felnőtt haladó kategóriában nagyon tetszett Pintér Csilla, aki úgy tűnik, igazán magára talált és egyre inkább ráérez a saját stílusára, a saját mozdulataira és technikájára. Engem meggyőzött; az eddigi versenyszámai közül a mostani előadása tetszett a legjobban.
Gulyás Orsiról pedig mindig csak ez jut eszembe: "A" HASTÁNC. Szerény, visszafogott, gyönyörű, technikás, fiatal és szép, nagyon bájos. Szerintem szép karrier áll előtte. Mindig szívesen nézem a táncát. A csoporttársai közül kiragyog az előadásaikon. (Még szerencse, hogy most szubjektíven írhatok; más bizonyára más véleményen van, de ez sosem baj.) :-)))
Ebben a kategóriában a sok-sok-sok-sok-sok-túl sok raqs sharqi után nagyon vártam már Rembeczki Eszti táncát. Üdítő volt. A profi kisugárzása, színpadi jelenléte lenyűgöző, csodálatos színészi kvalitásokkal rendelkezik. Bár a színpadra lépése előtt fél órával olyan sokkoló hírt kapott, amitől csak zokogni tudott, ez nem befolyásolta a tánca minőségét, sőt, még drámaibbá és lenyűgözőbbé és mélyebbé tette az előadását. Ez A PROFIZMUS.
Nagy eredménynek tartom, hogy Esztit az "alternatív" fúziós táncai után már nem akarják kizárni a versenyekből. Volt néhány lepontozás most is, de rengeteg zsűritagtól kapott maximális pontszámot, méltán megérdemelten (szerintem). :-)))

A csoportok közül sajnos, már csak a kezdő kategóriát pontoztam. Nagyon tanulságos volt.
Voltak olyan táncok, ahol szuper volt a koreográfia, csak a technikai tudás nem volt meg hozzá. És voltak olyanok, ahol a táncosok voltak lenyűgözőek, de a koreográfia nem jött be. Nehéz ezt a kettőt összeegyeztetni: olyan koreográfiát kell kitalálni, ami látványos, változatos, egyszerre megy és nem haladja meg egyik táncos képességét sem, mindenki egyéniségéhez passzol... Nem kis feladat.
Felírtam magamnak még azt is, mennyire fontos, hogy a csoport tagjait egy ember sminkelje. Vagy legalább hasonlóan legyenek kisminkelve. Nagyon rosszul veszi ki magát a színpadon, amikor a csoport egyik tagja pl. "smink nélküli" (vagy úgy tűnik), a mellette álló pedig "totál lokál" sminkben feszít. Persze, ugyanez érvényes a frizurára, a ruhára és minden egyébre is.
Ez a mezőny is nagyon erős volt a versenyen. Nekem bejött a Ya Amar teniszezős ötlete, Tóth Réka-Végh Adri mindig jók együtt, Shilla Lányai pedig egyszerre mozogtak! Persze, mondhatjuk, hogy ez elvárható egy csoportnál... de általában nem ez történik. :-) Minden elismerésem ezért Shillának, hogy ilyen fegyelmet tud tartani és így ráncba tudja mindig szedni a csoportjait. Ez nem kis kihívás egy tanárnak! 

Végül egy kérés minden fellépő felé: ne sarkazzunk, ne dobogjunk, amikor felmegyünk a színpadra! Nagyon furcsa nekem, amikor mondjuk egy "profi" hastáncos feldübörög telitalpon a színpadra, lábujjhegyen pipiskedve, balettosan repdes a színpadon, a talajt alig érintve az ujjacskáival, majd ledübörög a színpadról.
A hastáncos nem csak a tánca közben hastáncos! Bármennyire is ez csak egy szerep a sok közül, de az eljátszása nem akkor kezdődik, amikor elindul a zene! A hastáncos már a színpadot is suhanva közelíti meg (elnézést a törzsisektől, ez, természetesen, nem rájuk vonatkozik), a színpadra "felsuhan", a függöny mögül "kisuhan" ésatöbbi. Meghajlás közben sem trampli, és a színpadról leVONUL, nem leDÖNGET, mert az nagyon illúzióromboló! 
(Igen, én ezt is pontozom...)

Várom a hozzászólásokat, véleményeket a versenyről, a bejegyzéshez a kiegészítéseket és a fotókat azoktól, akiknek van!

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszett!:"Meghajlás közben sem trampli, és a színpadról leVONUL, nem leDöNGET, mert az nagyon illúzióromboló!"
    Ezt még sehol sem mondták el versenyen és utána sem és sehol sem írták le, pedig nagyon-nagyon-nagyon fontos! Örülök, hogy Te megtetted! Pusza

    VálaszTörlés
  2. Tudna valaki részletes infót adni a 2011-es versenyről??

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen!
    Melyik 2011-es versenyről keresel információt? A 2011. február 20-án megrendezésre kerülő Holdfény Lányai Páros és Csoportos Hastáncversenyről már megtalálod az információkat a nevezési lappal és a versenykiírással együtt a www.mahasti.hu oldalon. Ugyanitt találsz más 2011-es versenyekről is infót.
    Ha bármilyen kérdésed felmerül, akkor nyugodtan írhatsz az e-mail címemre is, illetve iwiwen, facebook-on is megtalálsz.
    Szeretettel várom a jelentkezésedet!
    Mahasti

    VálaszTörlés
  4. Én azt szeretném megtudni, hogy hogy hívják azt a lányt, aki profi kategóriában első lett (a hosszú szőke hajú, zöld-sárga ruhában). Mert nagyon tetszett a tánca, és a zenéjét is imádom, de sehol sem találtam meg.
    Előre is köszönöm: Regina :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Regina!
    Sajnos, nem tudom, ki lett az első a profi kategóriában. Érdemes lenne Shillát megkérdezned, nála biztosan megvannak az eredmények, és biztosan tud segíteni kapcsolatba lépni a lánnyal a zenéje miatt.
    Szeretettel,
    Mahasti

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépen köszönöm : )
    Regina

    VálaszTörlés