2017. július 7., péntek

Hamupipőke cipője és a hastánc

Hamupipőke cipője és a hastánc

/Írta: Orosz Orsolya/

Hastánc, mint a mesében. Hamupipőke cipője és a hastánc a Mahasti Hastáncstúdióban

Megvan az a sztori, hogy Hamupipőkéből nem lett volna hercegnő, ha nem hagyta volna el az üvegcipőjét? Nos, ha Hófehérke nem harap a mérgezett almába, vélhetően a törpék konyháját sepregeti haláláig, és Csipkerózsikára sem talál rá a fehér lovas királyfi, ha nem szenderül száz éves álomba…Hogy miként kapcsolódik ide a hastánc? Úgy, hogy én beleszövöm, és tuti, hogy a végére összeáll a kép. Nektek is.

 Tény, hogy ebben a három kékvérű csajban sok a közös vonás. És az is tény, hogy tökéletes párhuzam vonható köztük és a hastánc között. Nézzük csak.


Mindhárman nagyon szorgalmasak voltak. Hamupipőke egyetlen mukk nélkül tolta a melót minden nap megállás nélkül; csóró Hófehérke is be volt fogva rendesen, ráadásul a gonosz mostoha is csesztette; Csipkerózsika háztartási feladatairól nincsenek megbízható adataink, de tuti, hogy nem csak az erdőben andalgott vagy ruhákat próbált… És tessék, mi a vége? Mindhárom üdvöske elnyeri végül méltó jutalmát, a herceget, és az ezzel járó VIP szolgáltatásokat. A hastánccal ugyanez a helyzet: ha keményen dolgozol, és nem lógsz az órákról, sőt, otthon is gyakorolsz, ha herceget tutira nem is ígérhetünk (bár….), garantált sikerélményekben lesz részed.

Hamupipőkének is totál természetes volt, hogy a tök hintóvá, az egerek lóvá, a kutya inassá változik… Na, a hastánc is igényel némi nyitottságot. 
Mindegyikük kicsit flúgos volt, vagy szépen fogalmazva, nyitott az újra. Madarakkal, egerekkel diskuráltak (jó, hát, ki nem kattan be egy elzárt padlásszobában…), Hófehérünk még a törpék kunyhójában is szuperül feltalálta magát (nem is értem, miért nem kukkantott be legalább egyszer a bányába), Csipkerózsikát is a kíváncsisága vezette a mérgezett orsóhoz, Hamupipőkének is totál természetes volt, hogy a tök hintóvá, az egerek lóvá, a kutya inassá változik… Na, a hastánc is igényel némi nyitottságot, jó, ha felkészülsz, hogy bár mindennek megvan a maga rendje és módja, érhetnek meglepetések. Például hirtelen egy csoport koreográfiában találod magad a színpadon, ne adj isten, leejted a fátylad, botod, kardod, és ha tetszik, ha nem, fel kell találnod magad az adott helyzetben. A hastáncórák hangulata is sokszor elvarázsolt, szóval nem árt, ha rugalmas vagy, és nem lepődsz meg semmin.

Minden hastáncosnő szép avagy széppé tudja varázsolni magát.
Mert megtanulja.
Minden táncosnő bájt, nőiességet, szépséget képvisel és közvetít.

Mindhármukról elmondható, hogy a végletekig ragaszkodnak a szépséghez, és meg is látják mindenben azt, vagy egyszerűen varázsoltatnak maguknak valami igazán lenyűgözőt. Csiribú-csiribá, oszt kész. Jó, hát ők természetüknél fogva gyönyörűségesek, ezt ugye nehéz überelni, de lássuk be, aki rongyokban vagy épp félholt kábaságában is képes egy bájgúnár, mai szóval élve metroszexuális herceget elcsábítani, az tud valamit. A hastánccal sincs ez másként. Kezdjük azzal, hogy minden hastáncosnő szép avagy széppé tudja varázsolni magát. Mert megtanulja. Minden táncosnő bájt, nőiességet, szépséget képvisel és közvetít, közvetve a táncával csábít. Szó nincs itt tapizó hercegről, pusztán a tánc maga hivatott megidézni a diszkrét csábítást.

Aztán ott vannak a legyezők, a boák, a tüllök, a csipkék, a csillogó kiegészítők…Megannyi  kis kütyü, amelyek fontosak, és amelyekhez a végsőkig ragaszkodunk.

Megjelenik mindegyiknél a szimbolikus eszközhasználat. Most ne menjünk bele, hogy mit jelent valójában Csipkerózsika esetében az orsó szúrta seb és a vércsepp, lényeg, hogy az orsó, mint eszköz kiemelt szerepet kap a történetben. Hófehérkénél ugye a tükör, a vadász fenyegető kése, és a beste féltékeny banyájának mérgezett almája is jelentéssel bírnak. Míg Hamupipőke a fél pár üvegcipellőt dédelgeti szerencsétlen. A hastáncos sincs híján a szimbolikus eszközöknek. Az egyik legjobb barátunk a darbuka, más néven hastáncos dob. Nem árt ismerni a különböző ritmusfajtákat, különben mesébe illően eltévedünk. A sejtelmes fátyol, és annak különböző változatai szintén nélkülözhetetlenek. Nagy kedvencem a saidi bot, némi fantáziával a legártatlanabb lelkek is rájönnek a szimbolikus jelentésére. A kard, mint tánceszköz egy kicsit vadabb változata az előbb említett botnak. Aztán ott vannak a legyezők, a boák, a tüllök, a csipkék, a csillogó kiegészítők… Megannyi  kis kütyü, amelyek fontosak, és amelyekhez a végsőkig ragaszkodunk.



Ezek a kissé kattant, de bájos hölgyek zokszó nélkül tűrik a megpróbáltatásokat, és mindenből a legjobbat hozzák ki. Egyik sem nyafog, hogy sok a munka (ráadásul fizu sincs), és nem mindig fenékig tejfel az élet. Hamupipőke még dalra is fakad lépcsősikálás közben (is), nem nyomasztja a sötét padlásszoba, sem a csúnyácska mostohatesók aljas ármánykodása. Hófehérke sem húzza el a csíkot a pszichopata és nárcisztikus nevelőanyja elől, na jó, az orvgyilkos vadász már nála is kiveri a biztosítékot, de alighanem ezt nem róhatjuk fel neki. Az Alvó Szépség se rinyál, hogy há méééér van olyan sok keresztanyja, de orsója egy se (a végzetes napig bezáróan), majd úgy kipattan a száz éves álomból, mint a parancsolat. Namost. A hastáncos is szembesül bizonyos próbatételekkel. Mondjuk meg kell tanulnia az ami-ami-t vagy egyéb nehéznek tűnő mozgáskombinációt. Ezredszerre is mosolyogva el kell táncolni egy-egy koreográfiát. Le kell nyűgöznie a sokszor szigorú vagy kekec zsűrit, még akkor is, ha a hétfejű sárkány lefejezése is egyszerűbb feladatnak bizonyul.  És néha, tényleg néha, a sok idióta kérdésre válaszolni, eloszlatni a hastáncot övező tévhiteket.

A hastánc a szunnyadó női energiáidat kelti életre.... 


Mindhármuk élete gyökeresen megváltozik. Ne firtassuk ezt a „ki honnan jött” kezdetű történetet, mert elveszünk benne és senkit nem érdekel. Mindegyikük nagy sz@rban volt így vagy úgy, jó, hát lett némi háttérszél a fejükben nyilván, de alapjaiban megőrizték méltóságukat, nem vetkőztek ki emberi mivoltukból. És ami lényegesebb, maguk mögött hagyták a depis környezetet meg a keserves sorsot, mindhárman önbizalomtól duzzadó, boldog arák, és meseország uralkodónői lettek. Na jó, az uralkodó asszonyai, de az majdnem ugyanaz. Igen, a hastáncról is elmondható, hogy képes  pozitív irányba tolni a mérleg nyelvét. Önbizalomhiánytól, gátlásoktól szabadít meg, kreativitást fejleszt, boldoggá tesz, sikerélményeket garantál, nem egy esetben régi félelmeidet oldja fel, szunnyadó belső energiáid kelti életre. Mindezt úgy, hogy önmagad maradsz.

Önbizalomtól duzzadó, boldog arák, és meseország uralkodónői lettek. Na jó, az uralkodó asszonyai, de az majdnem ugyanaz. Igen, a hastáncról is elmondható, hogy képes  pozitív irányba tolni a mérleg nyelvét. Önbizalomhiánytól, gátlásoktól szabadít meg, kreativitást fejleszt, boldoggá tesz, sikerélményeket garantál, nem egy esetben régi félelmeidet oldja fel, szunnyadó belső energiáid kelti életre. Mindezt úgy, hogy önmagad maradsz.

Summa summarum, ez a három lány nagyon belevaló és karakán személyiség lehetett a „maga idejében”. Kár, hogy nem ismerhettem őket személyesen. Tuti, hogy tetszene nekik a hastánc és a színpad világa. Szólóban és trióban is osztatlan sikert aratnának. Mondjuk egy dögös saidi-vel vagy egy érzéki raqs sharqi-val.
Ha valaki véletlenül találkozik velük, szóljon már az érdekükben.
Minden kellék adott.
Ja, herceg az nincs.
Azt maguknak kell megtalálniuk.
De menni fog.




**************************

****************************

Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
www.mahasti.hu 
www.facebook.com/mahasti10
www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
www.youtube.com/user/Mahasti10
www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com 
Szívvel-Lélekkel Stúdió, Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 


Versenyek, szponzorálások, zsűrizések, rendezvények, programok

2017. augusztus 17-20. Mahasti Hastánctábor, Erőmerítő Jógatábor https://www.facebook.com/events/275359552899488/ 
2017. szeptember 23. A Női Lélek Útjai - Táncest https://www.facebook.com/events/1172672092831732/ 
2017. szeptember 29. Pressburg Dance Fest, Szlovákia, Pozsony  https://www.facebook.com/PressburgDanceFest
2017. november Westoriental Zalaegerszegi fesztivál és verseny https://www.facebook.com/events/362034017513839/
2017. december 2-3 Bellydancer of the World, Duisburg www.leyla-jouvana.de 
2018. február 11. XII. Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncverseny https://www.facebook.com/events/1292021220874297

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése