2011. január 19., szerda

Fellépésre készülünk 02.

A fellépéseken szükséges ruhák kérdéskörét egy sarkalatos ponttal, a bugyival folytatjuk, de ebben a részben előkerül a "hastáncosnő legjobb barátja", illetve a sminkkészlet is.


Alapvető dolog, hogy minden ruhához színben passzoló bugyit vegyél fel.
Így a nézők a táncod közben nem azon fognak majd gondolkodni, hogy a ruhád alatt (szoknyád felett, mellett stb) kivillanó fekete „izé” az vajon egy bugyi vagy esetleg valami más… Persze, a szexi, testhez simuló fekete szambás nadrág pár milliméterrel lejjebb csúszásakor kibuggyanó fehér atombugyi szintén hasonló hatást kelt. A szexin felvágott, áttetsző fehér-ezüst raks sharqi kosztümöt sem szokás piros bugyival viselni...

Leginkább a testszínű, szilikonpántos bugyi javasolt, mert azt még a legszexibb, legkivágottabb ruhád alá is felveheted, és a testszín miatt bármelyik ruhád alatt láthatatlanná válik.
Ha nem szereted érezni, ahogy a szilikonpánt bevág…
Ez ugye a hétköznapi életben, az utcán, munkahelyen, iskolában, randevún stb. is kellemetlen érzés, hát még a színpadon, amikor az ekörül forgó gondolataink tagadhatatlanul rontják a műsorunk élvezeti értékét… mind a nézők, mind a táncos számára. :-)
Erre az estre több megoldás is létezhet: az egyik az ún. „láthatatlan (pánt nélküli) bugyi”, ami szakboltokban kapható, de ennek hátránya, hogy csak nadrágos kosztümmel viselheted.
A másik a különböző fazonokban kapható, más táncosok által is használt speciális anyagból készült testszínű bugyi, ami kis szerencsével akár a kínai piacon is kifogható. De ha ügyes vagy, egy kényelmes bugyid alapján akár a saját méretedre is varrhatsz ilyet testszínű, elasztikus anyagból.
Végső esetben pedig marad a bugyi nélküli tánc, ami egyes táncosoknak felszabadító érzés lehet, míg más táncosokat (és bizonyos esetben akár nézőket is) feszélyezhet.

A ruha kapcsán még néhány dolog. Jó, ha ismerjük az örök szabályt: „A biztosítótű a hastáncosnő legjobb barátja!” Ne sajnáljuk erre az apróságra a pénzt, és vegyünk többfajta erősségű és méretű biztosítótűt. Ez úgyis fogyóeszköz, és mindig kell a többieknek is belőle.:-)
Javaslom a bugyi-szoknya-öv teljes összerögzítését több helyen is, „biztos, ami biztosítótűvel van megtűzve” alapon. Ha nem rugalmas az öved, akkor nem fog lecsúszni semmi, ha rálépsz, emiatt ne aggódj. És ha igen, akkor még mindig jobban jársz, mintha a kecses talajtánc után úgy állsz fel, hogy rálépsz a szoknyádra, az lecsúszik kissé, de csak pont annyira, hogy a bugyid színe és mérete mindenki számára egyértelműen beazonosíthatóvá váljon.

A ruhánk bármikor, bárhol elszakadhat Murphy törvényei szerint, de jó esetben ez nem a színpadon történik meg velünk. Ha nincs kéznél tű és cérna, akkor jön igazán jól egy nagy csomag erős biztosítótű, pl. ha a rég nem viselt (vagy vadonatúj) ruhánk melltartójának pántja pont a műsor kezdete előtt 2 perccel szakad el.
Murphy törvényei szerint ugyanis ami elszakadhat, az el is szakad, ami felcsúszhat, az fel is csúszik… Mint pl. a melltartónkra vett kis top is, ami azelőtt az órákon vagy a próbákon sosem csinált ilyet…

Tű, cérna, olló… Az olló nem csak az öltözőben történő SOS ruhavarrásnál jön jól, de akkor is, ha ruha-fátyol összeakad, vagy egyszerűen nem tudjuk magunkról már letépni az előző számban használt fellépő ruhánkat, és lassan már indul is a következő fellépő zenénk.

Tánceszközeinket is bekészíthetjük már előző nap (vagy sűrű fellépési időszak esetén ki sem vesszük), így nagyobb az esély rá, hogy a fellépésre valóban nálunk lesz. Rosszabb esetben a helyszínen vagy útközben csapunk a homlokunkra: „Ja, igen, a botot és a szárnyat a lakás bejárati ajtaja mellé készítettem…”

Ékszereidet csomagold az adott ruha mellé, amihez viselni fogod, külön kis ékszerdobozban, csinos kis szütyőben. Jó esetben nem a fellépés előtt jössz rá, hogy nem találod őket a kosztümöd öltözőben szétszórt darabjai között. 

Egyéb elengedhetetlen kellékek

Smink. Az egzotikus smink hozzátartozik a hastáncosnő misztikus megjelenéséhez. Egy profi smink elkészítése, mint tudjuk, nem 5 percet vesz igénybe, hanem akár órákig is tarthat.
Ezért az otthon, nyugodt körülmények között elkészített smink praktikusabb lehet, mint a fellépés előtti utolsó percekben remegő kézzel a szemünk köré „feldobott” fekete paca és az ajkainkon gyorsan szétpamacsolt rúzsfolt.

Ha nem vagy még rutinos, akkor érdemes akár szakember segítségét is kérni, hogy a jeles napra, életed legfontosabb vagy első fellépése előtt hozzád illő, erős színpadi vagy fantázia sminket készítsen neked.

Ha már rutinosabb vagy és jó a kézügyességed, akkor jobban jársz, ha már a fellépés előtt otthon kisminkeled magad. Így elegendő csak azokat a sminkcuccokat eltenned a sminktáskádba, amiket az aktuális arcfestésedhez használtál aznap. Így bármikor javíthatsz, ha elcsúszik a szemfesték, vagy még drámaibbra korrigálhatod a tekintetedet.

A http://www.youtube.com/user/Mahasti10 fiókban a kedvenc videók között rengeteg oktató videót találsz arról, hogy hogyan készíts arabos, keleties, színes, esküvői, fantázia, csillámos stb. sminket. Érdemes közöttük nézelődni, keresgélni.
A sminktáskádban mindig legyen korrektor, alapozó, pirosító, szemhéjfesték, szem és száj kontúrceruza, szemspirál, rúzs, púder. Természetesen, olyan színben, ami passzol hozzád és a fellépő ruhá(i)dhoz is.
Az alapkészleten felül kerülhet még a sminktáskába sok-sok kis szükséges apróság: a felsorolt kellékek más színekben is (hátha meggondolod magad és más színűre fested a szemed, szád), csillámpor és/vagy krém, selyempor, egyéb krémek, fültisztító pálcikák, ecsetek, applikátorok a smink igazításához, bindik, testdíszek, satöbbi, attól függően, hogy milyen stílusban táncolsz, milyen stílusú sminket részesítesz előnyben. Csillámporok, zselék és/vagy krémek a testedre is kellenek majd, ha szereted őket használni. (Elárulom, a férfiak nagyon nem szeretik, főleg, ha asszonykájuk fellépése után még két hét múlva is a csillámport szedegetik a szőnyegből, bútorokból, hajukból, szakállukból…)

Ha úgy érzed magad jól, hogy a teljes arzenál nálad van, hogy mindig minden kéznél legyen, akkor praktikus beszerezni egy kemény falú, sok rekeszes, külön táskaként hordozható nagyobb sminkes dobozt.

Tükör (egyik oldala lehetőleg nagyítós) mindig kellhet, pl. ha túl kicsi az öltöző és kevés a tükör annyi táncos számára, vagy ha otthon már nem jutott idő és útközben kell sminkelned magadat. 

(Folyt.köv.) 

1 megjegyzés:

  1. Hasznos cikksorozat, gratula! Nekem bugyikból az Intimissimi / Tenezis varrás nélküli modelljei jöttek be, van belőlük a szivárvány minden színében (a testszínűt is beleértve.)
    Sminktáskába érdemes még bedobni körömlakkot, mert esetleg pont előtte pattog le, vagy vészhelyzetben használhatjuk ragasztóként is.
    Biztosítótűből érdemes a színpad mögé is vinnünk magunkkal, mert én is jártam már úgy, hogy a függöny mögötti bemelegítő mozdulatoknál elszakadt a felsőrészem pántja, a gondosan elcsomagolt biztosítótűim meg ott figyeltek az öltözőben... Az elég Murphy-t igazoló fellépés volt sok más tekintetben is, ha valaki okulni szeretne a sztoriból, itt olvashatja: http://hastancrulez.wordpress.com/2010/06/17/hastancest-vep-2010-05/

    VálaszTörlés