2012. február 13., hétfő

Mádai Andi egy csodálatos természetgyógyász, akinek nagyon sokat köszönhetek. Ő volt az egyik legfőbb támogatóm, aki a másfél hónapos kórházi tartózkodásom alatt ellátott jótanácsokkal, Bach virágterápiás cseppekkel és SOS cseppekkel, hogy túléljem a történteket. És persze a lelket is tartotta bennem, és még a barátait is megkérte, hogy segítsenek nekem.
Szóval, sokat köszönhetek neki.
A természetgyógyászat nagyon sok területével foglalkozik, melegen ajánlom őt bármilyen probléma esetén!
Az elérhetőségei itt és a szöveg alján is találhatóak.
Mádai Andrea
természetgyógyász
06702761505
www.kislotusz.hu

Beillesztek egy nagyon rövid kis írást néhány jótanáccsal a téli táplálkozásról, amit tőle kaptam.

-----------------------------Melegítő hatású ételek télen

A tartós hideg jelentősen igénybe veszi szervezetünket, ezért ilyenkor nem csak a réteges öltözködésre, bőrápolásra kell odafigyelni, hanem a megfelelő táplálkozásra is. Tudatos táplálkozással - belső fűtéssel energikusabbak, egészségesebbek lehetünk.
  

Táplálkozzunk az évszaknak megfelelően: sütőtök, cékla, káposztafélék és hüvelyesek kerüljenek az asztalunkra, mert ezek nemcsak fűtenek, de a szükséges ásványi anyagokról és vitaminokról is gondoskodnak. Célszerű ilyenkor „fűtő” gabonaféleket enni – köles, zab és hajdina. Az ételek hőmérséklete is fontos, a hideg étkezések közé mindenképpen iktassunk be meleg folyadékfogyasztást. Figyeljünk oda a meleg ételek – levesek, párolt zöldségek fogyasztására is.  A teafogyasztás ilyenkor  „melegen ajánlott”. Méz és olajos magvak szintén belülről melegítenek.
 A csípős ételek – tormás, chilipaprikás, fokhagymás, gyömbéres ételek jótékony hatását ki lehet használni, mert nemcsak az emésztésünkre gyakorolnak pozitív hatást, hanem az energiaszintünket is növelik. Fogyasszunk belőlük bátran!
                                                                 
A déligyümölcsökről tudni kell, hogy azok mediterrán származásuk miatt hűtenek. Aki fázik, keze-lába hideg, ne fogyassza őket, kivéve láz esetén, mert olyankor kifejezetten ajánlott a facsart narancslé vagy akár a narancs, mandarin, ananász. Ha fázunk, inkább gyömbéres, fahéjas teát, jógi teát vagy akár forralt bort fogyasszunk (mértékkel), ezek szépen átmelegítenek.  Nem beszélve arról, hogy nemcsak fűtenek, de távol tartják a vírusokat és bacilusokat is.

Nem éppen hazai íz világú, de nagyon hatásos fűtő és betegség távoltartó tea.
Jógi tea:
pár szem feketebors, kardamom és szegfűszeg
reszelt gyömbér – lehetőleg friss
egy kisebb fahéj
A hozzávalókat le kell forrázni és egy pár percet főzni, állni hagyni, majd melegen a teát elkortyolgatni.

Gyerekeknél inkább az alábbival próbálkozzunk: egy teáskanál mézbe pici fahéj és/vagy gyömbér elkeverve és napi szinten adagolva. (Életkor és allergizáló hatás miatt körültekintést igényel!)

A hidegben is jó egészséget kíván:
Mádai Andrea
Természetgyógyász


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése