2015. június 5., péntek

BLISS - 2. Kurtizán Szalon (1. rész)


Egy különleges utazás az Érzékiség Birodalmába
(Szerző: Orosz Orsolya)



Hastánc = boldogság. Hastánc = nőiségünk megélése. 



Erotika, szex, valódi gyönyör…a legtisztább és a legnemesebb cél, az elemi ösztönök és a szerelem szolgálatába állítva. Ezt az izgalmas, megunhatatlan és örök érvényű – de sosem elcsépelt! - témakört járta körül a Kurtizán Szalon három fantasztikus előadója, egy interaktív beszélgetés keretében.

Süppedő szőnyegek, sziporkázó kristálycsillárok, a falakon kandeláber. Akárha egy békebeli elegáns bordély szalonjában jártunk volna. Vendéglátónk, az Est házigazdája igencsak megteremtette a hangulatot. Ezen nincs is csodálkoznivaló, hiszen ez a páratlan kisugárzású, csupamosoly, csupabáj asszony Szentesi Szilvia  a Bliss Intimitás Központ alapítója, vezetője, számos rendezvény és különleges program megálmodója tudja, miként kell a szerelem oltárán áldozni és mer is tenni érte. Évek óta, tudását átadva segít, ahol tud. Nőknek, férfiaknak, pároknak egyaránt. Egyedi és jól bevált tanácsaival elakadt – vagy sosem volt - szerelmi szálakat bogoz ki, gondol újra vagy terel a helyes útra. Vagy „éppen csak” megmutatja, megtanítja, miként merjünk önmagunk lenni, boldoggá téve társunkat és persze önmagunkat.


Szentesi Szilvia, a BLISS Intimitás Központ vezetője és Mahasti

A közel négy órás beszélgetés folyamán a kulcskérdés a nőiség megélésének mibenléte és a minőségi beteljesülés volt. Látszólag akár sablontéma is lehetne. Látszólag. Ugyanis már az elején elkezd bennünk buzogni, majd hirtelen arcul csap egy rendkívül fontos és szomorú alaptézis, amit én is kérdésként teszek fel:
Vajon miért tűnünk el, mi, nők, megannyi álca mögé bújva, miközben a legszentebb küldetésünk, a Valódi Csábító Női mivoltunk legtöbbször szunnyad, holott ezer fokon égnie kellene?
Földi életünk folyamán több tucat szerepbe bújunk, és közben elfelejtünk NŐ-nek lenni, így, csupa nagybetűvel.
Pedig titkok kulcsa – jó hír! - a kezünkben van.
Mindenkinek.


A hastánc, mint a csábítás művészete…?

Az első vendégelőadó Szmolinka Eszter Mahasti, professzionális hastáncművész, koreográfus, stúdióvezető, aki nyelvész diplomáját tette félre, hogy immáron 20 éve töretlenül az örök nőiség táncának szentelje életét.

Befelé figyelés és készülődés a színfalak mögött.

A hastáncról elsőként mindenkinek a szerelem, a fülledt erotika, a csábítás jut eszébe, és lelki szemeink előtt már meg is elevenedik Az ezeregyéjszaka titokzatos világa.
Való igaz, hogy az orientális táncot nem igazán lehet elválasztani a női szépségtől, sőt, tudvalevő az is, hogy egyes férfiak falsul sok esetben a prostitúcióval azonosítják.

Azt azonban kevesen tudják, hogy minden kultúrában – az orientális tánc gyökerei rendkívül szerteágazóak, a mesés Kelet és Afrika egyaránt bölcsője - a női termékenység tánca volt eredetileg.
Asszonyok táncolták asszonyoknak.
Beavatásokon, esküvőkön, férfiaktól különvonulva, szavak nélkül „beszélték el” mozdulataikkal mondandójukat. Eltáncolták azt.
Egyes berber törzseknél még napjainkban is kultusza van annak, hogy a szülést segítendő, a vajúdó nőt körbetáncolják. Erős női kört alkotva, táncukkal mintegy hipnotizálják a szülő asszonyt, aki átveszi táncuk minden mozdulatát.
Világra táncolni a kisbabát…van ennél csodálatosabb?

Manapság a hastáncnak rengeteg változata, stílusa ismert, ám egy közös van bennük: kihozza mindenkiből a szunnyadó nőiséget.
Gyógyít, hiszen megváltozik a testképünk, erősödik bennünk a saját – és mások teste iránti elfogadás.
Arról nem is beszélve, hogy a szerelmi életre is pozitív hatással van…
Szerencsére – egy kis kitérő után - ismét erősödik a hastáncban a spirituális vonal, megtartva természetesen az erotikus vonulatot.
És hogy mi különbözteti meg a hastáncot az erotikus tánctól?
Nos, az utóbbi mindent megmutat, míg az előbbi titokzatosan sejtet. Persze mindkettő csábít a maga módján, a hastánc a benne rejlő művészi töltettől lesz mindig több.


Mahastitól az előadás végén három gyönyörű táncot is megcsodálhattunk, sőt, a lelkes közönséget bevonva, gyors ütemben megtanított néhány alap hastáncmozdulatot is. :-)

(Vége az 1. résznek. Hamarosan folyt.köv.)

Fotók: KatlynArt





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése