2015. június 3., szerda

Gálatippek - tőletek nektek (folyt.köv.)

Közeledik a június 28-i jubileumi gála...

A levelezési listán fel is tettem a kérdést, hogy ti vajon mit tanácsolnátok a kezdő "gálázóknak", hogyan tehetik sikeresebbé, hatékonyabbá a felkészülésüket.
Az első válasz Puppi Ágitól még aznap megérkezett, máris közkincsé is teszem:

"Akkor tudod a koreót, ha fejben, a villamosra várva el tudod táncolni, zene nélkül! :-)
És igen, érdemes fejben gyakorolni! :-))"


Hát igen, ez rövid, velős, lényegre törő válasz, vagyis jó tanács. :-)))
É természetesen igaz.
És azonnal el is képzeltem, ahogy a bátortalan, stresszes "gálaszűz" fellépők mennyire felbátorodnak ettől...:-)))

De nézzünk meg egy bővebben kifejtett választ is, amiben jó tanácsok tömkelege sorakozik.
Ezt Orosz Orsolya írta a felhívásomra válaszként.
Remélem, ez is hasznos lesz minden fellépőnk számára és mindamellett szórakoztató olvasmánynak is bizonyul.

Köszönöm nektek a hozzászólásokat, és természetesen, továbbra is várom a tapasztalt "gálázóink" jótanácsait , amivel segíthetnek túllendülni a kis kezdőink első fellépésének nehézségein.

Mahasti


*********************

A hastáncgála előtt...
(Írta: Orosz Orsolya)

Fogynak a napok, vészesen közeleg a gála időpontja, ezzel egy időben fokozódik az izgalom. Nem mellékesen gyűlnek az önmagunknak, önmagunkban feltett kérdések, amelyből hamarosan egy csokorravalót köthetünk.

No, de milyen kérdések merülnek fel? Vajon az első fellépőket mi tartja leginkább izgalomban?

Rögtön megállunk az előszobában, sőt, inkább bekukucskálunk az ajtón, és átgondoljuk, hogy:

1., Fellépjek vagy sem?

A “sem” nem létező fogalom, erősítsük magunkban a “jaj, de jó, végre fellépek”-gondolatot.
Nyugi, ez nem verseny, tehát senkinek, semmit nem kell bizonyítanod.
Bakizni mindenki tud - és fog is -, ez nem kizárólag a kezdők kiváltsága.
Ha még sosem álltál semmilyen formában színpadon, megsúgom: teljesen természetes, hogy izgulsz fellépés előtt (sőt, közvetlenül a fellépés előtt megnő az adrenalinszinted, amolyan se lát-se hall-érzet alakul ki) - ez azt jelzi, hogy színpadképes vagy. :)
Ha viszont nem izgulsz, az viszont azt jelenti: bátor vagy.
Úgyhogy mindenképp ott a helyed, hogy megismerd ezt az oldaladat is. :)

Azt már tudod, hogy szeretsz táncolni, most próbáld ki azt, milyen érzés fellépni, előadni a megtanult koreográfiát.

Valószínű, nem szólózni fogsz, így nyugtasson meg a tudat, hogy a “közös női energiák” átsegítenek majd a kezdeti nehézségeken. Bár csoportban néha nehezebb táncolni (alkalmazkodni kell mindenhogy, és figyelni a másikra), viszont “el tudsz vegyülni”, nem kizárólag Téged fognak figyelni :)

Egy szemecske leszel most a cukros zacskóban, és később majd eldöntöd, hogy ez így pont jó e Neked, avagy inkább kigurulsz (bocsánat: kisasszézol) a zacsiból és a továbbiakban ÖC, avagy Önálló Cukorka leszel:)

Arra is gondolj, hogy a fellépéssel egyfajta visszacsatolást adsz önmagadnak, és csak Rajtad áll, hogy a “hú, de béna vagyok/voltam” vagy a “de jó volt a színpadon lenni” gondolatot fogod erősíteni magadban.

Egyszer mindent el kell kezdeni, nem igaz?

Ráadásul Kedvesed és/vagy a barátaid alig várják, hogy megnézzenek, és úgyis Téged fognak a legszebbnek látni :)

És az sem utolsó dolog, hogy gyönyörű hastáncruhád lesz..., amiről eddig csak álmodtál.

Ezzel el is jutottunk a következő lényeges kérdéshez...


2., Milyen legyen a fellépő ruhám?

Ha még sosem volt hastáncruhád, teljesen természetes, hogy kicsit elbizonytalanodsz (hacsak nem vagy egyszerre divattervező és varrónő).
Két lehetőség közül választhatsz: veszel magadnak kész ruhát (egyszerűbb, ám drágább megoldás, ráadásul nem lesz meg személyre szabottság-érzeted) avagy varratsz egyet.

A hastánc csoportodban mindig van jó pár tapasztalt és lelkes lány, akik készséggel fognak segíteni Neked (mit?, hol?, hogyan?, mennyiért), ellátnak jó tanácsokkal is, esetleg a ruhádat is megtervezik :)

Ne habozz tanácsot kérni, és figyelj a kapott instrukciókra (nem muszáj mindent megfogadni, rendezd magadban a hallottakat és használd fel azt, ami Neked szimpatikus).

Arra vigyázz, hogy ne fuss ki az időből, egy ruha varratása nem 2-3 nap.

Ha csoportos koreográfiában lépsz fel (ami feltételezhető), a ruhád színben és fazonban passzoljon a többi fellépő ruhájához (értsd: ha mindenki fehér kosztümben táncol, eszedbe ne jusson vörös táncruhát készíttetni, de még halvány rózsaszínt sem. Még egyszer: a csoportos koreográfiák egyik hangsúlyozottan fontos eleme az alkalmazkodás. Ez mindenre érvényes, tartsd szem előtt.)

A kiegészítőket egyénileg is elkészítheted, beszerezheted (igen, kapsz tanácsot itt is:), sőt, nem árt előre kitalálnod a sminkedet sem, különösen, ha speciális, arab make-up-ot szeretnél készíteni.

Jó tanács: szerezd be mindenből a legcsillogóbbat. Hastáncosnőként nem lehet eltúlozni a ragyogást:)

Elérkeztünk egy másik sarkalatos ponthoz:


3., Kit/mit hozzak magammal a gálára?

Hát szerintünk a 95 éves Dédit azért ne. Lehet, hogy elhortyog a sarokban, de véleményünk szerint inkább otthon hallgat Vivaldit, semmint hangosan dübörgő dobszólókat), de ha a Dédi kifejezett kérése, hogy márpedig ő is eljön a hastáncgálára (kizárólag nézőként!!!), akkor nyugodtan bepakolhatjátok.

Egy kérés: légyszi ne felejtsétek majd ott!

Ugyanilyen megfontolásból a házikedvenceket sem célszerű hastáncgálára hozni, sőt, Dédivel ellentétben őket be sem engedik (most gondold el, amint a kiszabaduló öleb körberohangálja lelkes csaholással a színpadot, majd megjelöli....ugye határozottan nem tetszetős a kép...?)

Azonban bárki más jöhet, sőt, ne csak Kedvesedet invitáld (bár őt úgysem kell, alig várja, hogy lásson Téged a színpadon, teljes harci - akarom mondani: hastáncos - díszben)

Hívd meg barátnőidet, szólj a haveroknak, kollégáknak, bárkinek, akit szívesen látnál, és akikről tudod, hogy szívesen megnéznének.
(Jó tanács: teljesen Rád bízzuk, kit hozol magaddal, de akiket meginvitálsz, értük Te felelsz, ezt tartsd szem előtt. Éppen ezért nem tanácsos a férjet és a szeretőt, avagy az ex-eket egyszerre meghívni, de az előző nap megismert 15 tagú bandát, akikről annyit tudsz csak, hogy “jó arcok” , nos, őket sem tartjuk jó ötletnek a gálára behozni.)

Ennél kicsit macerásabb a “mit vigyek magammal”-kérdéskör.

A fellépő ruhádat mindenképpen.
Ha már egy ideje hastáncolsz, tudod, hogy biztosítótű nélkül egy táncosnő el sem indul (nyugi, mindig van olyan profi és alapos fellépő, akinél vannak vésztartalékok)
Ha mezítláb nem szeretnél táncolni, akkor beszéld meg a Tanárnőddel, milyen alternatívák vannak (balett papucs, gyakorló papucs, stb...) A zokniban fellépést lehetőleg azért kerüljük.
A sminked elkészítheted otthon, de javasoljuk, hogy a smink nesszeszeredet is csomagold el (elkenődött rúzs, több csillám feltételének szükségessége, korrigálás...sosem lehet tudni).
Mindenképpen hozz magaddal vizet, illetve szőlőcukrot vagy csokit (kell az energia, viszont valószínű, hogy az izgalom miatt a kajára gondolni sem tudsz majd).

Mindent, ami a komfortérzetedhez szükséges (házikedvenceken kívül:), csomagold be, és nézd át kétszer, hogy nem felejtettél-e ki semmit.

Bónusz tipp: Írj előre egy csekklistát, ami mindig kéznél lehet. Hátha a nagy izgalomban már gondolkodni is elfelejtesz.

*******************

FOLYT. KÖV.!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése