2016. november 11., péntek

Gyermekhastánc. Riportsorozat 8. rész. Koburger Emese

gyermek hastánc számomra nagyon izgalmas téma
Nem pusztán azért, mert érintett vagyok benne, hiszen a pici lányom, Hajnika (3,5) is már születése óta "hastáncol". 
Sőt, már a pocakban is táncolt. 
Sőt, az összes gyerekem táncolt a pocakban is. :-)

Azt látom, hogy mind a gyerekekben, mind a szülőkben rengeteg kérdés felmerül a hastánc, főleg a speciálisnak számító gyermek hastánc kapcsán. Sőt, azt tapasztaltam, hogy gyakran magukban a hastáncosokban és hastáncoktatókban is felmerülnek kérdések, nem hogy a kívülállókban. :-)

A gyermek hastáncról szóló cikksorozatunkban a leggyakoribb és az egészen speciális kérdésekre is keressük a válaszokat. Olyan képzett és rutinos magyar hastáncoktatók vannak ebben a segítségemre, akik évek óta foglalkoznak gyerekekkel és szívvel-lélekkel oktatnak szerte az országban.
Remélem, hogy a sorozat segít a gyermek hastánc kapcsán felmerülő kérdések tisztázásában, az esetleges aggályok, kételyek eloszlatásában. 

Most Koburger Emesével beszélgetek, aki Sefrah-nál a Hastánc Akadémián segíti a pici lánykák első hastáncos lépéseit.
A fotókon most is a tanár néni és kis tanítványai láthatóak. 

 
Koburger Emese, a Hastánc Akadémia Kishercegnő hastánccsoportjának tanár nénije :-) 

Mahasti: - Emese, te magad hogyan kerültél kapcsolatba a gyermek hastánccal? Mi motivált abban, hogy elkezdjed tanítani a kislányokat?

Koburger Emese: - 2012 februárja óta táncolok Anikónál, 1 évre rá 2013 augusztusában érkezett Anikótól a felkérés, hogy mi lenne, ha az én segítségemmel újra indíthatná a Kishercegnő hastáncot.  Örömmel vállaltam el a felkérést, s egyben nagyon izgatott is voltam, mert nem tudtam hogyan is fogjak hozzá. Szerencsére Ani a tapasztalatait mind átadta, ötleteltünk sokat, kaptam egy Kishercegnő hastánc DVD-t is, amit többször is megnéztem. Szerencsére szakmámból adódóan (óvodapedagógus vagyok) könnyű volt a gyerekekkel foglalkozni, s a kishercegnők óráit is egy rövid idő után már könnyebben meg tudtam szervezni és tervezni, sok-sok óvodai ötletet és játékot ültettem át a tanítási gyakorlatomba.

Koburger Emese és a Kishercegnők

Mahasti: - A gyerekek maguk találják ki, hogy hastáncra akarnak járni, vagy inkább a szülők találják ki, esetleg erőltetik? 

Koburger Emese: - Eddigi tapasztalataim szerint a szülők keresik a lehetőséget lánykáik számára, hogy minél változatosabb formáját ismerhessék meg a táncnak, mozgásnak. Negatív tapasztalatom még eddig a 3 év alatt sosem volt, erőltetést szülők részéről sosem éreztem. Az azonban vegyes nagyon, hogy ki is szeretné jobban, hogy a lánya járjon táncolni. Vannak anyukák, akiknek ez talán fontosabb kérdés, de az esetek 80%-ban a lányok választanak, s ha tetszik nekik, akkor azt kitartóan is csinálják. Például van egy lánykám, aki immár 3 éve rendszeresen jár hozzám, nagyon ügyes és kreatív is.

Mahasti: - Kisfiúk is járnak e hozzád? Van e szülői aggodalom, hogy esetleg homoszexuálisok lesznek a kisfiúk a hastánctól? 

Koburger Emese: - Hozzám nem járnak fiúk, azaz eddig még nem jelentkeztek, így sajnos erre a 2 kérdésre nem tudok válaszolni.


Mahasti: - Hány éves kortól járnak hozzád gyerekek? Szerinted hány éves korban érdemes elkezdeni hastáncra járni?

Koburger Emese: - A lánykáim 4 éves kortól járnak hozzám, bár volt már egy 2 és fél éves kishercegnőm is (még pelenkás volt), ő csupán a mozgás öröméért járt. Élvezte a zenét, az eszközöket... És megjegyzem: profin tudott rázni :-)
S hogy hány éves kortól érdemes elkezdeni a hastáncot? Erre elég nehéz a válasz: az első s talán a legfontosabb, hogy élvezze és szeresse a táncot, örömmel jöjjön órákra. 
De átlag olyan 4-5 év az alsó korhatár. Persze ettől el lehet térni, mert ha valaki tehetséges, akkor az már korábban is megmutatkozik... És persze korcsoportonként változhat az órák tematikája - ahogy idősödnek a lányok, úgy szorulhat háttérbe a játék, s egy-egy mozdulatot hosszabb ideig is lehet velük gyakorolni.

A Kishercegnők 

Mahasti: - Találkoztál, találkozol e nehézségekkel, ellenállással, kételyekkel a szülők részéről?

Koburger Emese: - A szülők részéről kételyekkel találkoztam már, igen... :) Aki nem ismeri "ezt a világot",  az a felnőtt hastáncot is nehezen tudja elképzelni, csak ha látott már egy műsort, gálát, stb. Ez fokozódik a gyerek hastánccal kapcsolatban. 
Egy személyes példán keresztül szeretném szemléltetni ezt a kérdést :-)
 2 éve Sefirah gáláján léptek fel először a lánykáim, ki 2 éve, ki 1 éve tanult táncolni nálam. A szülők nagyon szkeptikusak voltak, fintorogtak, hogy "Jajj, a lányom hastáncmániás s ettől már megbolondulunk otthon!".... De a gála után teljesen más véleménnyel voltak a hastáncról, a gyermek hastáncról. Nem gondolták volna, hogy ennyi stílus létezik, hogy a gyerek hastánc "milyen". Azt hitték előtte, hogy minden csak a fenék- és hasrázásról szól, nem is gondolták, hogy ennyi kellék és eszköz létezik. Lánykáim elsőre egy fátylas, gyors számot adtak elő a Kis hableány zenéjére..... s hát végig vastaps kís
érte az előadásukat....tündériek voltak.

Koburger Emese és a Kishercegnők

Mahasti: - Mit szoktak tőled leggyakrabban kérdezni a szülők? 

Koburger Emese: - Az órák után általában az aznapi eseményekről beszélgetünk, elmondom ki miben fejlődött, ügyesedett, mit tanultunk aznap. Kérdéseik általában az előadások előtt szokott lenni a ruhával kapcsolatban. Idén fordult elő először, hogy egy anyuka rákérdezett, hogy mit tanulunk majd idén. :-) 

Mahasti: -- Az érdeklődők hol találnak meg téged?

Koburger Emese: - Az oriental Dance Academy oldalán: www.orientaldance.hu és a Facebookon a https://www.facebook.com/HastancAkademia oldalon. 

Mahasti: - Köszönöm! 

Koburger Emese, a Hastánc Akadémia Kishercegnő hastánccsoportjának tanár nénije :-) 


 *********************************

Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
www.youtube.com/user/Mahasti10
Szívvel-Lélekkel Stúdió,  Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése