2019. szeptember 3., kedd

Heti kérdés 03. Miért balra fordulunk?

Nemrég indult a FB oldalunkon az új sorozatunk, "Heti Kérdés". 

Minden kedden  újabb és újabb kérdésekre számíthatsz, vagy akár te magad is felteheted a kérdéseidet a hastánccal kapcsolatban. Nincs tabutéma, bármit kérdezhetsz, mindenre válaszolok.
Keresd a témákat ezekkel a hashtag-ekkel:

Az indító kérdésünk ez volt:
„Ha csak egy dolgot kérdezhetnél tőlem, mi lenne az?”

 Sok kérdést kaptam, nagyon köszönöm nektek! Sorjában válaszolok is rájuk. 

Fotó: Csercsik Judit
https://www.facebook.com/CsercsikJuditPhoto/ 


Biró Gabi kérdezte: 
"Miért van az, hogy szinte mindig balra fordulunk?" 

Szuper a kérdés, ez elég sok tanítványomat foglalkoztatja titokban. :-))) 
Biztosan van erre a kérdésre tudományos magyarázat is. :-) Próbáltam is megfejteni, de nem találtam rá kielégítő tudományos választ. 
Az én saját, szubjektív magyarázatom azonban nagyon egyszerű: nekem így jön ösztönösen, így szeretem, így esik “kézre” (lábra) nekem a forgás. 
Ezért van az, hogy a koreográfiáimban a forgások többsége balra történik. 
És ezért van az is, hogy erre odafigyelve igyekszem többször alkalmazni a jobbra forgást vagy fordulást. Nekem így nehezebb, de fontos, hogy törekedjek az egyensúlyra.  

Fotó: Csercsik Judit
https://www.facebook.com/CsercsikJuditPhoto/ 


A tanítványaimnak ez részben nehezítő körülmény, főleg azoknak, akiknek a jobbra irányuló forgás “esik kézre”. :-) Részben pedig könnyebbség, mert legalább ezen nem kell külön gondolkodni a koreográfiák tanulása közben. :-) Amikor pedig mégis jobbra fordulunk, akkor mindig jelzem, hogy most “kivételesen” jobbra lesz a forgás. :-))) 

Fotó: Csercsik Judit
https://www.facebook.com/CsercsikJuditPhoto/ 
  

Egy kis optikai csalódásos kérdés: merre forog a balerina? http://spiralok.hu/wp-content/uploads/2014/06/forgo_lany_676702_64005_s.gif

Cikkajánló a forgások (spirál) irányáról azoknak, akik hozzám hasonlóan spirituális érdeklődésű táncosok: http://spiralok.hu/?page_id=556 ***************************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése