2014. november 11., kedd

Az a bizonyos lengetés- és csomagolástechnika...

... amit csak nálam lehet elsajátítani. :-)
Rendszerbe foglalva, összeszedetten, érthetően, logikusan, érzelmesen, ihletetten, kreatívan, művészien, hatásosan...
Ilyen nálunk a fátyoltánc.

Köszönöm szépen Burány Juditnak a kedves szavakat, a visszajelzést, a fotókat!

***********

Mahasti fátyol workshopja

Beszámoló

Június végén egy - véleményem szerint - hiányworkshopon vehettem részt. Ritkák azok az alkalmak, mikor egy-egy eszköz lehetőségeibe igazán alapos betekintést nyerhetünk. Mahasti a fátyol kapcsán remek alapozó workshopot tartott.

A napot nyitókörrel kezdtük, ahogy szoktuk. Megbeszéltük, ki mit vár ettől a kurzustól, ki miért érdeklődik a fátyol iránt, mit fejezett ki vele eddig, és mit szeretne még hozzátenni a táncához.

Én úgy gondolom, ez az első eszköz, amit tánctanulás során kézbe veszünk, és a „leghastáncosabb” is. Ezért könnyűnek, egyszerűnek hisszük, aztán ránk gabalyodik...
A fátyolban azt tartom a legnagyobb kihívásnak, hogy megtaláljuk a kellő arányt a tánc és a fátyollengetés között. Mert láthatunk nem egyszer a suhanó selyembe feledkezett táncosokat, akik esztétikusan lebegtetik, ami csodás, de mellé táncolni elfelejtenek.


Mahasti először megmutatta, hogyan tartsuk a fátylat, egyáltalán hogy válasszunk méretet magunknak, illetve, hogy a különböző anyagú fátylak (selyem, muszlin, organza) milyen mozdulathoz előnyösek, mihez nem. Felhívta figyelmünket a típushibákra is, mint pl. a fátyol fenékre lapulása.
A szép fátyolhasználat elég fárasztó karmunkával jár - ezt bizony hamar megtapasztaltuk!


Ezután az egyszerűbb lengetésektől haladtunk a bonyolultabb, látványosabb, lépéssel kombinált lengetések felé. Megismertük többek között az óriáskereket és a nyolcast.
 

Mahasti minden mozdulat után hagyta, hogy magunk gyakoroljuk, hogy megtaláljuk a mozdulatban a nekünk megfelelő ritmikát, dinamikát. Élvezettel szemlélte, hogy a táncosok azonnal improvizációba fogtak, nem kellett biztatni őket, hogy próbálják ki a tanultakat. 

Ezután következtek a ruhába tűrési  - és magunkra tekerési ismeretek. Ahogy Mahasti hívja – a „csomagolástechnika”. Nagyon tetszik, hogy mennyi játéklehetőségre ad teret ez a módszer! Egy, sőt két fátyolsarkat is a szoknyába vagy melltartó-pántba tűrhetünk, és egyszerre kapunk egy különleges ruhát és kelléket! Már érdekessé lehet tenni azzal táncunkat, hogy mikor és hogy bontakozunk ki a fátyolból! Vitorláztunk, kikukucskáltunk az ablakon, sőt fejre is tekertük a fátylat turbánt varázsolva.


Ajánlatos minden ismert fátyoltechnikával tisztában lenni! Minél színesebb a repetoárunk, annál érdekfeszítőbben és gazdagabban táncolhatunk! Sőt, számtalan ihlet is ér bennünket arról, mi mindent csinálhatunk még a fátyollal, ami igazán csak a mienk! Annyi variáció rejlik benne!

Írta: Burány Judit


*************

Workshop werkfotók. :-)

Hipp-hopp, és már kész is a turbán.

Mahasti meg csak magyaráz és magyaráz és mutatja és mutatja...

Egy kis csomagolástechnika és kukucsolás...
 
És egy újabb elgyötört csapat a végén. Hogy miért nem a workshopok elején készítjük a csoportképeket?... Ez örök rejtély marad a számomra. :-)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése