2015. március 20., péntek

IX. Holdfény Lányai Nemzetközi Hastáncverseny - az első cikk

Nemrég érkezett meg az első szubjektív beszámoló a IX. Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncversenyről (2015.02.22.)
Még én is fogok róla írni, de addig is közzéteszem Orosz Orsolya írását.
Alatta pedig pár fotót láthattok a Holdfény Lányainak győztes táncáról is.
Köszönöm Orsinak a kedves szavakat! :-)
És persze mindenkinek, aki eddig visszajelzést küldött a versenyről (ezeket a www.mahasti.hu oldalon is publikáljuk.)

*************



Csillámporos Holdösvényen
Egy fantasztikus hastáncverseny a függönyön innen és túl

Mahasti neve garancia a hastáncvilágban. Teljesen mindegy, hogy gálát, versenyt szervez, avagy éppen koreográfiát készít a fellépő csoportoknak - esetleg épp magának. Mindig minden olyan pofátlanul tökéletes lesz általa, hogy azt tanítani lehetne.
A nevével fémjelzett Holdfény Lányai Nemzetközi Hastáncversenyen jártunk nemrégiben…


Amikor a név kötelez
Idén kilencedik alkalommal került megrendezésre a töretlen népszerűségnek örvendő Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncverseny. Elvitathatatlanul hazánk egyik legszínvonalasabb, legigényesebb hastáncversenyének számít a rendezvény, amely évről évre egyre több táncosnőt csábít a fellépésre. A résztvevők száma  - pusztán az időkorlát miatt – limitált, idén 60 fellépő csoport bizonyíthatott a színpadon. Aki nem jelentkezett időben, lemaradt. 
Az egész napos versenyen kezdők, középhaladók és haladók mérettetek meg, illetve idén először profi kategóriában is megcsodálhattuk a lányok fantasztikus tehetségét.
A táncosok párokban, kis-, illetve nagycsoportban adhatták elő koreográfiájukat.

A zsűri figyel, pontoz és véleményez
A reggel már kicsit és nagyot egyaránt lázas izgalomban ért (nem tévedés: a gyerekek is elkápráztattak minket bájos hastánc produkcióikkal!)
No, persze, a verseny előtti napokban is jócskán emelkedett az adrenalin szint, hiszen igenis minden versenynek tétje van.
Egyrészt a lányok bizonyítanak önmaguknak, felmérik saját tudásszintjüket, és a már meglévő – vagy éppen kiscipőben járó – rutin mellett újabb és újabb tapasztalatokat gyűjtenek (a győzteseknek és dobogósoknak kijáró trófeákon, különdíjakon kívül).
Másrészt az igen jeles szakmai zsűrit kellett meggyőzniük arról: övék a legjobb produkció.
És ez nem volt könnyű.
A zsűrit a magyar hastáncvilág krémje alkotta (és már hagyományosan a szponzorok is képviseltették magukat). A legnevesebb, legprofesszionálisabb hastáncművésznők döntöttek arról a verseny folyamán, kinek jár a maximálisan adható tíz pont, és ki az, akinek bizony még tanulnia kell.
Nehéz, fárasztó, bár kétségtelenül izgalmas munka volt az övék: 60 produkciót kellett objektív és egyéni elbírálás alapján minősíteniük.
Valljuk be, nem könnyű zsűrinek lenni.
Külön köszönet illeti Dina Jamilaht, Yasminát, Győrffy Katalint és Cinit, akik időt szakítottak arra, hogy értékes gondolataikat, szakmai véleményüket  megosszák velem, velünk, a MahastiTV riportereivel.
Bizonyára többen is szívesen véleményeztek volna a zsűri tagjai közül, de a verseny feszített tempója ezt lehetetlenné tette.


Vajon ők még kezdők  vagy már a haladó tánccsoport?
Elsőként, miután a mindig csodaszép Mahasti elmondta nyitóbeszédét, bemutatta a zsűrit illetve a szponzorokat, a gyermek hastánc csoportok léphettek színpadra.
Ha izgultak is, vajmi kevés látszott ebből. Hihetetlenül kedves, ügyes és bájos produkciókat láthattunk tőlük.
Természetesen ők is lelkesen nyilatkoztak a fellépésük után. A hastáncot minden más táncnál jobban értékelik, sokuknak van példaképük, és igen, ők már most tudják, hogy felnőttként is ezt szeretnék csinálni. A jövő hastáncnemzedéke tehát az előszobában van. Aki most a fejét csóválná – és még sosem látott gyermek hastáncot vagy csak nagyon extrémet -, sietek leszögezni, hogy nem a felnőttes csípőriszálásról, netán öncélú magamutogatásról volt szó. A  kicsik ízléses kosztümökben, egyedien megkoreografált, történeteket elmesélő táncaikkal nyűgöztek le mindenkit.
A gyerekcsoportok után a kezdőké volt a színpad.
Bár a produkciók teljesen különbözőek voltak, abban szinte mindenki egyetértett, hogy  sokszor nehéz lett volna megmondani, ők még nem a haladó hastáncosok közé tartoznak, hanem a lelkes kezdőket erősítik.


A színpad mögött is zajlott az élet
Miközben megannyi színes, izgalmas, sokszor látványos show elemekkel tarkított performanszok keltek életre a színpadon, a kulisszák mögött lázas készülődés folyt.
Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy jellemzően pozitívan álltak egymáshoz a lányok. Nem rivalizáltak, sokkal inkább segítettek egymásnak. Mindenben.
Sőt, nem egy esetben a másik előadását is szívügyüknek tekintették.
És bár természetesen egy versenyen mindenki győzni szeretne, a lányok többségének mégis maga a részvétel volt a legfontosabb.
Megmérettetni magukat, nagyszínpadon lenni, szakmai zsűri előtt fellépni, mások táncaiból tanulni, kapcsolatokat építeni… ezek voltak a legfontosabb érvek, amiket szem előtt tartottak a versenyen.
A nap méltó zárásaként, a haladó kis- és nagycsoportok előadásai után következett a profi kategória.
Elfogultság ide vagy oda, a kategória koronáját, az első díjat megérdemelten a Holdfény Lányai profi fellépő csoport vitte el, a zsűri totális egyetértésével.
Világszínvonalú, tökéletes, fenomenális előadás volt az Artemisz, amelyet Mahasti és a négy lány megkomponált és színpadra vitt.
Az este a különdíjak és szponzori felajánlások átadásával ért véget.
Fáradtan, de hatalmas élménnyel gazdagodva hagytuk el a hastáncversenynek otthont adó Csili Művelődési Központot.
Ez szép volt,  Lányok!
Szép volt,  Mahasti!
/Orosz Orsolya/

*************

Néhány kép az Artemiszből.
Köszönöm a fotókat Tihanyi Károlynak az O2Mediától.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése