2019. március 19., kedd

Hastáncverseny – A sikeres felkészülés titkai

Hastáncverseny – A sikeres felkészülés titkai


Sokszor írtam már erről a témáról, mert egyrészt a hastáncverseny az egyik szívügyem, másrészt aki sikeresen szeretne felkészülni egy hastáncversenyre, annak a számára ezek a cikkek kulcsfontosságúak lehetnek.

Az általános, versenyzésről és versenyfelkészülésről szóló cikkemet itt találod:

Pár jótanács a tudatos felkészüléshez az első vagy sokadik hastáncversenyedre:
Ez egy kihagyhatatlan cikk! Ha még nem olvastad, akkor a következő versenyed előtt mindenképpen olvasd el és gondold át az olvasottakat. Ha más eredménye nem is lesz, legalább annyi biztosan, hogy tudatosítod magadban azt, hogy van e motivációd, szeretnél e egyáltalán versenyezni, és ha igen, akkor mi vele a célod.

Ha anyagilag is szeretnél a lehető legjobban felkészülni egy hastáncversenyre, akkor ezt a cikksorozatot olvasd el.



Ezek legyenek az első cikkek, amiket mindenképpen alaposan olvass el és tanulmányozz, mielőtt az első (vagy sokadik) hastáncversenyre nevezel. Remélem, hogy hasznos segítséget nyújtanak neked. Minden hasonló cikk és blogbejegyzés azért született a tapasztalt oktatók, felkészítő tanárok tollából, hogy segítsen a lehető legjobb eredmények elérésében.

************************

A legfrissebb hozzászólások tükrében szeretnék néhány dolgot újra hangsúlyozni.

1, Vélemény kérése a zsűritagoktól
Ne évek múlva menj oda a zsűritagokhoz (vagy üzenj nekik névtelenül), hogy milyen gonoszak voltak, hogy lepontoztak a 3 évvel ezelőtti egyik versenyen.
Mi lenne, ha egyből a verseny után kérnél visszajelzést? Így a zsűritag is emlékszik még a táncodra, és te is azonnal alkalmazhatod, beépítheted a kapott észrevételeket, jótanácsokat. Ha megfogadod őket, a legjobb úton vagy afelé, hogy már a következő versenyeden sokkal jobb pontszámokat kapj a táncodra.
A magyar hastáncversenyek egyik legnagyobb előnye, hogy szabadon véleményt kérhetsz bármelyik oktatótól, zsűritagtól. Ráadásul ez nem kerül semmibe, pedig nagyon fontos és életre szóló, az egész hastáncos karrieredet meghatározó jótanácsok hangozhatnak el ilyenkor.


2, Felkészítő tanár
Kezdőként nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy nincs felkészítő tanárod.
Kezdő szinten SEMMIKÉPPEN nem javaslom azt, hogy megfelelő felkészülés nélkül induljon el valaki a versenyen. Ha pedig így tesz, és nincsen tisztában a szabályokkal, a versenyeken elvárt MINIMÁLIS követelményekkel, esetleg még a zenéjét sem elemezte ki, a technikával sincs tisztában, akkor nagy valószínűséggel elég elkeserítő eredménnyel fogja zárni a versenyt.
Kezdő szinten az a minimum, hogy ha annyira ambíciózus vagy, hogy versenyezni szeretnél, akkor legyen valaki, aki a tapasztalatával és tánctudásával támogat a felkészülésben.

Ha úgy gondolod, hogy neked amúgy sincs szükséged a sikeres hastáncversenyedhez felkészítő tanárra, mert már annyira jó vagy, hogy magadtól is mindent tudsz, akkor kérlek, ne olvass tovább, mert semmi érdemlegeset nem fogsz találni ebben a cikkben és a többiben sem.


3, Hastáncoktató videók
Ha úgy gondolod, hogy most még nincs elég pénzed oktatóhoz járni legalább a verseny előtt, akkor kezd el nézelődni a neten fellelhető ingyenes hastáncoktató videók között. Kiindulásként ez is megteszi, de nem pótolja a felkészítő tanárt!
Remélem, hogy az itt található ingyenes oktató videóim ebben segítséget tudnak nyújtani, legalábbis egy teljesen minimum szinten.

Ha továbbra sincs pénzed arra, hogy legalább egy pár magánóra erejéig eljárj felkészítő tanárhoz, aki javítja a technikádat, a koreográfiádat, a táncodat, segít felhozni azokat egy versenyen is elfogadható szintre, akkor is rengeteg választási lehetőséged van. Ezek közül csak hármat sorolok fel.

A, Nem indulsz hastáncversenyen, bármennyire is szeretnél, mert tudod, hogy nem vagy még megfelelően erre felkészülve sem mentálisan, sem lelkileg, sem technikailag, sem táncilag.

B, Felkutatod a megfelelő anyagi és nem anyagi lehetőségeket ahhoz, hogy tanulhass és fejlődhess a hastánc terén. Aki akar valamit, az el is tudja érni. Akinek fontos a versenyzés, sőt, a sikeres versenyzés, az meg fogja találni ennek a módját, ha eléggé motivált.


C, Megvásárolsz olyan hastáncoktató videókat, amiben alaposan elmagyarázzák a mozdulatokat, a technikákat, a koreográfiát, kielemzik a zenét, hogy rendelkezzen háttérismeretekkel is a táncról. Ilyen oktató videókat olcsón is be tudsz szerezni, mindenféle szinten, a kezdőtől a haladóig, szólótól a csoportosig.
Itt tudsz válogatni szintek és stílusok szerint:


Ha a fentebb említett cikkek és videók és még a felkészítő tanár sem segítenek, akkor kutakodj tovább, olvass el további rengeteg (de tényleg RENGETEG!) cikket a hastáncversenyekről, a versenyzésről.
A hastáncversenyekről szóló blogcikkek írásával én is örömmel támogatom a megfelelő felkészülését bárkinek. Ezért örömmel fogadok bármilyen témát vagy cikkjavaslatot, kérdés felvetést a versenyzés és a hastáncversenyek kapcsán.
Szeretettel várom a visszajelzéseidet, kérdéseidet és nagyon sok sikert kívánok a felkészüléshez!

 ************************

Kiegészítő olvasmányok

Technikai segítség a felkészüléshez:

Nem verseny, de fontos lehet, ha bármilyen fellépésre készülsz:


Segítség a motivációhoz:


Videók, azaz további ingyenes lehetőségek arra, hogy tanácsokat kapj a sikeres felkészüléshez.

A legutóbbi Holdfény Lányai Verseny interjúi:

A korábbi Holdfény Lányai versenyek interjúi:
Ez az összes eddigi interjú gyűjteménye, amiben zsűritagok, szponzorok, oktatók és maguk a versenyző táncosok nyilatkoznak a felkészülésükről.

Jelen pillanatban ennyit tudok segíteni, és bízom abban, hogy a kreativitásod révén még számtalan lehetőséget felkutatsz majd a sikeres készülésedhez.


 **********

Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
www.facebook.com/mahasti10
www.facebook.com/hastancoktatoimentorprogram
www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
www.youtube.com/user/Mahasti10
www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com 
www.mahasti.hu 
Szívvel-Lélekkel Stúdió, Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése