2016. augusztus 5., péntek

7 szokatlan trükk, amivel ihletett állapotba kerülhetsz

7 szokatlan trükk, amivel ihletett állapotba kerülhetsz

Akármit írsz, legyen az blog vagy könyv, ha lendületben szeretnél maradni és folyamatosan szeretnél alkotni, ihletre mindig szükséged van.

Ha nyitott vagy a körülötted lévő meglepően színes, változatos világra, az inspiráció mindig meg fog találni, bármerre nézel. Nem kell messzire menned ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobb trükköt arra, hogy az alkotáshoz megfelelő állapotba kerülj.

Íme, néhány szokatlan módszer arra, hogy mindig ihletett lehess az íráshoz.

1.)   Az első módszer szimpatikus lehet, hiszen alig találni olyan embert, aki nem imád zenét hallgatni. Mindenkinek vannak olyan kedvenc dallamai, amikről emlékek ezrei jutnak az eszébe és teljesen elveszíti a valóság érzését, miközben mindenével rájuk hangolódik. Vagy ha nem is emlékekről beszélünk, számtalan vágyat, álomképet kelthet egy kellemes zene hallgatása. Ilyenkor csodálatos ötletek születnek alkotásra, ha átadjuk magunkat a hangulatának. Hallgasd, amit szeretsz! De nem csak zene hallgatása által lehet nagy műveket vetni a papírra.

2.)   Tapasztaltad-e már, hogy fürdés, zuhanyzás vagy mosogatás közben úgy cikáznak a gondolataid? Ez azért van, mert a vízcsobogás kreatív állapotba hozza az agyat. Ez tehát a második trükk: keresd a vízcsobogást! Néha elég kezet mosnod, hogy ihletett legyél, vagy ha van patak a közeledben, látogasd meg és hallgatása közben csak hagyd, hogy fantáziád elragadjon!

3.)   Ha már a patakparton vagy, nem csak a csobogásra érdemes figyelni. A madarak csicsergése szintén áldásos hatással van elmédre. Nem véletlenül szeretett számos nagy gondolkodó, filozófus, író elvonulni a természetbe és ott hozni létre értékes műveit. Vagy gondolj a túrázás szerelmeseire! Nem csupán az edzettségük megőrzése miatt indulnak útnak, hanem azért, hogy a természet által feltöltődjenek. Ehhez járul nagyban hozzá a madarak csicsergése.

4.)   Azonban, ha nem sűrűn találkozol madarakkal és a természetjárás sehogy se tud lázba hozni, akkor se vagy elveszve. Ha van egy aranyos cicád, aki dorombolásával szebbé teszi a napjaidat, szintén szerencsés vagy, ugyanis e kellemes hangok szintén a kreativitásodat szolgálják. Kedvenced tehát nem csak jó társaság, hanem az ihletettség forrása is lehet egyben. Hallgasd a dorombolását!

5.)   Viszont, ha nincs macskád, csak menj ki az utcára és figyeld a zajokat! Biztos meghallasz szavakat, mondatokat, amik hirtelen elmélkedésre késztetnek, mi is történhetett a személlyel, akiből kiszaladtak? Vagy az autók zúgása is érdekes jeleneteket szülhet a fejedben akár krimihez, akár szerelmei történethez. Figyelj tehát a város alapzajaira!

6.)   Természetesen nem csak zajok fognak megcsapni, ha kimozdulsz. Az illatoknak is jelentős szerepük lehet az ihletettség eléréséhez. Képzeld el, hogy találkozol nagymamád, párod, vagy bármely hozzád közel álló személy parfümjének illatával, miközben éppen sétálsz, vagy a buszon utazol. Ugye, mennyi emlékkép tódul a fejedbe abban a pillanatban? Támaszkodj az orrodra!

7.)   A hetedik módszer is egy érzékszerveddel kapcsolatos, mégpedig a nyelveddel. Volt már olyanban részed, hogy megkínáltak egy olyan cukorkával, amit évekkel ezelőtt, talán gyerekkorodban ettél utoljára, vagy valami számodra kedves eseményhez köthető? Amikor elkezded szopogatni, a hirtelen elkezdesz emlékezni és képzeleted különleges képeket fest eléd. Az ihlet ott van minden egyes ízben. Egyél bátran!


Biztosan van legalább egy a felsorolt módszerek közül, ami ismerős számodra, viszont egy olyan tippet is kapsz, amit még biztosan nem használtál fel, pedig a legnagyobb siker ebben rejlik: vegyél részt egy jobb agyféltekés írás képzésen!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése